Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)
Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je u srijedu međunarodnu zajednicu da uz šutnju promatra akcije kosovskih vlasti te ustvrdio kako Priština uvođenjem taksi na robu iz Srbije želi postići dugoročne ciljeve - zauzimanje kosovskog sjevera, većinski naseljenog Srbima, te protjerivanje ostatka Srba s Kosova.


"Zašto dijelovi međunarodne zajednice sudjeluju u tome ili šutnjom prelaze preko toga? Neki to rade zato što se nadaju i vjeruju kako je moguće da Albanci tako riješe i završe problem sa Srbima i Srbijom te ih oslobode glavobolja u budućnosti. A neki zato što su od početka u tom sosu", ocijenio je Aleksandar Vučić na tiskovnoj konferenciji.

Vezani članci Aleksandar Vučić (Foto: Srđan Ilić/Pixsell) Preokret na pomolu? Vučić dao naslutiti da je Srbija spremna priznati Kosovo Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Vučić se požalio Trumpu zbog stanja na Kosovu: "Srbija ne može riještiti taj težak problem sama"

Vučić je rekao kako su "oni tu kašu zakuhali i sada ne mogu izići iz toga, a vide da ih njihovo 'čedo' više ne sluša kao ranije".

Komentirajući dvodnevnu akciju koju su organizirali poduzetnici sa sjevera Kosova, zatvarajući trgovine, tržnice, pekare, ljekarne i ugostiteljske objekte u znak prosvjeda zbog carinskih pristojbi na robu iz Srbije koje Priština primjenjuje već sedam mjeseci, Vučić je rekao kako svaki put kada Srbi sa sjevera Kosova pojačaju svoj otpor uslijede i pojačani pritisci iz Prištine, uhićenja i maltretiranja.

"Kompletna suradnička mreža uvijek je bila na raspolaganju. Ne samo albanske tajne službe već i sestrinske službe sa Zapada", ocijenio je Vučić.

On je situaciju na sjeveru Kosova ocijenio "složenom i sve težom" te je naglasio kako su teškoće u opskrbi "sve veće" i da osim hrane nedostaju i lijekovi te medicinski i sanitetski materijal.

Vučić je uvođenje pristojbi od 100 posto na robu iz Srbije nazvao "zabranom trgovine" te je ustvrdio kako ni s 10 posto nije moguće biti konkurentan na tržištu.

On je rekao i da su prištinske vlasti u međuvremenu zaplijenile 16 kamiona s robom i privodili vozače koji su do sjevera Kosova pokušavali isporučiti robu "alternativnim putevima".

Na "alternativne puteve", uz pomoć Amerikanaca, postavili su oko 150 kamera po šumama i zasjede, kazao je.

Vučić je istaknuo da je Priština uz pomoć dijela međunarodne zajednice uspostavila mrežu u medijskoj, političkoj i crkvenoj sferi, kako bi imala opravdanje za sve.

On je pohvalio sunarodnjake na sjeveru Kosova koji su tijekom prethodna dva dana odbili kupovati robu iz kamiona koje su, kako mobilne trgovine, poslale prištinske vlasti da bi se izbjegla kriza u opskrbi.

Srbijanski je predsjednik ocijenio da je to bio jedinstvo "u gandijevskom nenasilnom otporu".

Vučić je poručio da će se Beograd "snalaziti kako zna" da svojim sunarodnjacima na sjeveru Kosova dopremi hranu, vodu i lijekove.

Makar ja postao ozloglašeni "europski Robin Hood", rekao je Vučić, Srbija će biti uz kosovske Srbe "i neće dopustiti da budu gladni".

(Hina)