Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija je sve lošija

'Vrijeme nam curi': 'Znamo bez ikakve dvojbe da se naša klima mijenja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razina stakleničkih plinova u atmosferi dosegla je 2013. novi rekord, dok oceani, koji tu emisiju apsorbiraju, nikada nisu bili kiseliji, objavio je UN.

"Znamo bez ikakve dvojbe da se naša klima mijenja i da naše vrijeme postaje sve ekstremnije zbog ljudskih aktivnosti", rekao je Michel Jarrud, prvi čovjek Svjetske meteorološke organizacije (WMO) koja je u utorak objavila novo izvješće o efektu staklenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija UVEDENO U ZAKONODAVSTVO Polako odlaze u povijest: EU i službeno zabranio prodaju novih dizelaša i benzinaca Slika nije dostupna Strože mjerenje emisija CO2 Nova pravila EU-a: Mogle bi rasti cijene automobila, osobito onih koje Hrvati najviše kupuju

"Moramo obrnuti taj trend smanjenjem emisija CO2 i ostalih stakleničkih plinova", rekao je. "Vrijeme nam curi", dodao je. Koncentracija ugljičnog dioksida, metana i dušičnog monoksida u atmosferi dosegla je 2013. novi rekord.

Znanstvenici: Čeka nas temperaturni pakao! Kupat ćemo se do STUDENOG!

Globalna koncentracija CO2, glavnog krivca u globalnom zagrijavanju, narasla je lani na 396 čestica po milijunu (ppm), što je 142 posto više nego li je bila 1750., prije industrijske revolucije. Porast razine CO2 za 2,9 ppm između 2012. i 2013. najviši je godišnji porast u 30 godina.

Četvrtinu emisije stakleničkih plinova apsorbiraju oceani, a još se četvrtina usisa u biosferu, što prirodno limitira razinu stakleničkih plinova u atmosferi. CO2, međutim, u atmosferi ostaje stotinama godina, a u oceanima i duže.

Plinovi pohranjeni u oceanima imaju dugoročne posljedice, upozorava WMO, jer više CO2 povećava kiselost, što pak mijenja oceanski ekosustav. Svaki dan, svjetski oceani apsorbiraju četiri kilograma CO2 po osobi, navodi WMO i dodaje da je postojeća razina kiselosti oceana "bez presedana u 300 milijuna godina".

A stvari će samo postati gore, upozorava Jarraud. "Prošle, sadašnje i buduće emisije CO2 imat će kumulativan učinak na globalno zagrijavanje i acidifikaciju oceana. Sa zakonima fizike nema pregovora", jasan je šef WMO-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene