Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki Vrhovni sud u ponedjeljak je priznao pravo osuđeniku na smrt u Teksasu da traži DNK analizu dokaza s mjesta zločina, koji bi mogli pokazati da je nevin.


Sud je preglasavanjem 6-3 donio odluku koja znači da Hank Skinner neće biti pogubljen u skoroj budućnosti, te da se njegov sudski proces nastavlja. Sama odluka tog suda ne mora nužno rezultirati genetičkim testiranjem dokaza nađenih na poprištu trostrukog ubojstva zbog kojeg je Skinner u ožujku 1995. osuđen na smrtnu kaznu, izvijestio je teksaški dnevni list Houston Chronicle u online izdanju.

Četrdeset i sedam američkih saveznih država, uključujući i Teksas, daje osuđenim kriminalcima pravo da pod određenim okolnostima, nakon suđenja traže DNK testiranje dokaza. Više od 260 osuđenika oslobođeno je krivnje nakon presude kroz DNK dokaze, prema Projektu nevinost, pravničkoj udruzi koja istražuja predmete i zastupa osuđenike.

Vrhovni sud zaustavio je Skinnerovo pogubljenje 24. ožujka 2010., samo 35 minuta prije izvršenja, kako bi razmotrio njegovo pravo da traži DNK ispitivanje dokaza, što je njegov odvjetnik propustio učiniti na suđenju 1994.

Skinner (48) je osuđen na smrt zbog ubojstva svoje djevojke Twile Busby i njezina dva odrasla sina Randya Busbya i Elwina Calera, 31. prosinca 1993. u Pampi, u Teksasu. (Hina)

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Premijer Plenković o odluci Ustavnog suda: "Stožer je djelovao u skladu s Ustavom i s ciljem zaštite zdravlja" Stožer civilne zaštite Ustavni sud sutra o odlukama stožera. Ustavni stručnjak: "Ne smatram da je nešto sporno, odluke su u skladu s Ustavom"