Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U bazi 'Jug'

Srbi i Amerikanci u zajedničkoj vojnoj vježbi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojska Srbije održat će u lipnju zajedničku vježbu s pripadnicima vojske SAD, Albanije, Azerbejdžana, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Hrvatske, piše srbijanski tisak.

Kako navodi list 'Danas', vježba će biti održana u bazi 'Jug' Vojske Srbije, koja ima stratešku namjenu postati međunarodni centar za obuku vojnika zemalja regije za sudjelovanje u mirovnim misijama pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda (UN).

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

Taj moderni vojni trening centar nalazi se na krajnjem jugu Srbije, u većinski albanskoj općini Bujanovac, u kopnenoj zoni sigurnosti uz granicu s Kosovom.

Bazu 'Jug' su, dodaje list, u povodu najavljene vježbe posjetili vojni ataše Veleposlanstva SAD u Srbiji i predstavnici Nacionalne garde američke države Ohio, s kojom srbijanska vojska već dugo surađuje.

Osim pripadnika vojski iz regije, u zajedničkoj vježbi sudjelovat će i 75 marinaca te pet časnika Nacionalne garde Ohija, s ciljem provjere spremnosti vojnika za operacije u mirovnim misijama, u koje su već dvije godine uključeni i pripadnici VS, navodi list 'Danas'.

VIDEO Amerikanci predstavili najnovije SUPERMOĆNO oružje!

Predstavnici ministarstava obrane Hrvatske i Srbije potpisali su 11. travnja ove godine plan bilateralne suradnje za 2014. i istaknuli da u proteklih nekoliko godina vojna suradnja dviju država ima uzlazni trend.

Tada je, prema priopćenju srbijanskog ministarstva obrane, istaknuto zadovoljstvo i 'zbog planova za izvršenje zajedničkih vježbi u cilju unapređenja operativnih i funkcionalnih sposobnosti oružanih snaga'.

Tijekom prošle godine Beograd su posjetili načelnik Glavnog stožera Vojske Hrvatske general-pukovnik Drago Lovrić, početkom rujna, a koncem listopada i ministar obrane Ante Kotromanović. U oba susreta s domaćinima suradnja dviju država zajednički je ocijenjena veoma uspješnom, poglavito u razmjeni iskustava o sudjelovanju u mutlinacionalnim operacijama. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene