Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okreću se Bliskom istoku

Uspon domaće vojne industrije: U svijet plasirali robu vrijednu milijardu i pol kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske puške, pištolji i vojne kacige iz godine u godinu iznova se potvrđuju na stranim tržištima. Izvoz vojne opreme u prošloj godini iznosio je milijardu i pol kuna, ali osim standardnog tržišta, SAD-a, naši gospodarstvenici sve više se okreću Bliskom istoku. I ovako dobri rezultati mogli bi biti još i bolji - jer izvoznicima su na raspolaganju i milijuni iz europskih fondova.

Ono što je za našu vojnu industriju bila Amerika, danas je Bliski istok. Većina pištolja, pušaka, kaciga i strojeva za razminiranje završi na tržištima Kuvajta, Iraka ili Ujedinjenih arapskih emirata. U prošloj godini, naši izvoznici u svijet su plasirali roba u vrijednosti milijardu i pol kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Naoružavanje u punom jeku Njemačka izrekla zlokobno upozorenje za Europu: "Moramo se pripremiti na rat" Ilustracija Pa kako? Krenuo renovirati kupaonicu, a zbog onoga što je pronašao odmah je zvao policiju

Tvrtka HS Produkt iz Karlovca jedna je od perjanica hrvatskog vojnog izvoza.

'Kako ljudska ruka izgleda i s obzirom kakvu ergonometriju ima, kopirali smo je na dršku pištolja', pojasnio je direktor Željko Pavlin.

Proizvodnja uz pomoć robota kakve viđamo u filmovima i dobro uhodan tim jamstvo su uspjeha.

'Mi moramo reći da smatramo da je jedan mali jezičac na vagi, koji je kod naših oružja, to što smo mi ipak izrasli iz Domovinskog rata. Što je mnogo inženjera i naših radnika učestvovalo u ratu. Tako da ta neka iskustva mi ukomponiramo u naše oružje', kazao je Pavlin.

Posljednji hit je jurišna puška VHS-2 na koju su oko bacili francuska vojska i policija. Osim jurišnih pušaka, inozemne vojske preferiraju i naše vojne kacige te strojeve za razminiranje. U plasmanu naših proizvoda pomaže Hrvatska gospodarska komora, koja tvrtke vodi po sajmovima od Pariza do Abu Dabija. Kupci najviše cijene - kvalitetu.

'Oni su prije dosta uzimali proizvoda iz Kine ili takvih nekih zemalja i shvatili su da im je kvaliteta i inovativnost najvažniji. Tako da već dosta godina, od 2012., kontinuirano potpisuju sporazume i ugovore s našim proizvođačima', kazao je Stipe Džapo iz Hrvatske gospodarske komore.

Da bi izvoz bio još bolji, naši gospodarstvenici trebaju zagrabiti u bespovratna sredstva Europske unije - do 2020. na raspolaganju im je ukupno - 300 milijuna eura.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene