Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavili svoje

Vojna hunta Gvineje Bisau vraća vlast civilima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šest tjedana nakon što je svrgnula vladu vojna hunta Gvineje Bisau vraća vlast civilnim čelnicima.

Objava je uslijedila nakon sporazuma između vojnog zapovjedništva i regionalnog bloka ECOWAS-a kojime se postavlja tranzicijski predsjednik Manuel Sherifo Nhamadjo, razmještaju snage ECOWAS-a od 600 ljudi i obećavaju novi izbori u roku od 12 mjeseci.

"Počevši od danas vojno zapovjedništvo će predati vlast civilima", rekao je glasnogovornik Daha Bana Na Walna novinarima dodavši da je to posljednja konferencija hunte za tisak.

Vojska je vlast u zemlji preuzela u noći 12. travnja i pritvorila prijelaznog predsjednika Raimunda Pereiru i bivšeg premijera Carlosa Gomesa Juniora koji je bio favorit uoči drugog kruga predsjedničkih izbora. Obojica su kasnije puštena i napustila su zemlju.

Zapovjedništvo vojske je nakon puča izjavljivalo da je željelo ukloniti Gomesa iz izbornog procesa jer je napravio "tajni pakt" s Angolom da se ukloni vodstvo vojske Gvineje Bisau.

Gomes Junior je godinama bio premijer i otvoreni podržavatelj napora da se reformira vojska, poznata po uplitanju u politiku, te suzbije krijumčarenje kokaina. Gomes je također podržavao planirano angolsko ulaganje od 500 milijuna dolara u rudnike boksita i razvoj luka Gvineje Bisau. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODRŽALI REVIZIJU UGOVORA Pripuzova tvrtka poručila Tomaševiću da prestanu s izjavama o netransparentnom poslovanju: ''Spremni smo na raskid važećih ugovora. Ako to ne želite..." Mislav Bago i Jelena Pavičić Vukičević U PETAK PREUZIMA VLAST Što čeka Tomaševića kad preuzme ključeve grada? Pavičić Vukičević poručuje: "Nema nagaznih mina"

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene