Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnik srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kojemu se trenutačno sudi na Međunarodnome kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 1991. do 1994., ponovno je optužen za nepoštovanje suda, priopćio je ICTY .


Sudsko vijeće je pokrenulo postupak protiv Šešelja jer je u svojoj knjizi otkrio podatke o jedanaestero zaštićenih svjedoka. Otkrio je njihova imena, zanimanje i mjesto boravka, a to je, kaže se u priopćenju, kršenje odluke sudskoga vijeća o zaštiti identiteta svjedoka. Ova optužba uslijedila je pošto je u prosincu 2009. Žalbeno vijeće presudilo da je sudsko vijeće pogriješilo kada je u kolovozu 2009. zaključilo da nema temelja za progon Šešelja zbog nepoštovanja suda. Taj se prvi zahtjev Tužiteljstva odnosio na tri Šešeljeve knjige koje u optužnici nisu identificirane naslovima. Tužiteljstvo se žalilo na odluku sudskoga vijeća u vezi s jednom od tih triju knjiga.

Vezani članci Slika nije dostupna Gradonačelniče Bandić, tako se ne prelazi preko ceste! Slika nije dostupna Šešelju ugrađen pacemaker

>> Šešelj bi odmah na slobodu

Tu je žalbu Žalbeno vijeće prihvatilo 17. prosinca 2009. i onda je predsjednik Suda na taj slučaj imenovao suce O-Gon Kwona, Kevina Parkera i Burtona Halla. Još nije određen datum Šešeljeva izjašnjavanja o krivnji, kaže se u ICTY-jevu priopćenju. Šešelj je već jednom osuđen zbog nepoštovanja suda. Proglašen je krivim 24. srpnja 2009. i osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi otkrio ime i druge osobne podatke zaštićenih svjedoka. Ta presuda još čeka odluku žalbenoga vijeća. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju