Obavijesti Video Pretražite Navigacija
primili pisane zahtjeve

Vodstvo RTV-a u Novome Sadu razgovaralo s prosvjednicima: Zatražili tri dana kako bi odgovorili na zahtjeve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodstvo Radiotelevizije Vojvodine (RTV) pristalo je u ponedjeljak u Novome Sadu razgovarati s predstavnicima prosvjednog pokreta „Jedan od pet milijuna“, koji smatraju da RTV ne izvještava objektivno o višemjesečnim antivladinim demonstracijama, prenijela je agencija Beta.

Kako je rečeno novinarima nakon sastanka, RTV je zatražila tri dana kako bi odgovorila na zahtjeve koji su predani vodstvu te medijske kuće u pisanoj formi.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

U zahtjevima se traži da ta kuća počne "kontinuirano, objektivno i profesionalno" izvještavati o prosvjedima u svojim informativnim emisijama te da u središnjoj informativnoj emisiji "Dnevnik u 17 sati" osigura "ne manje od pet minuta" za teme vezane za prosvjede.

Drugi je zahtjev, prenosi Beta, da RTV počne "redovito realizirati emisije u kojima će sudionici prosvjeda 'Jedan od pet milijuna', oporbene političke stranke i druge organizacije imati mogućnost iskazati stajališta".

Traži se da i izvještavanje o prosvjedima bude omogućeno i na manjinskim jezicima, da teme budu emitirane i na radiju, kao i na drugim platformama na kojima izvještavaju novinari RTV-a.

Predstavnik prosvjednika Stanko Bosnić rekao je da je zadovoljan "činjenicom da se ovaj razgovor dogodio", ali da ishodom sastanka nisu zadovoljni.

Primili pisane zahtjeve predstavnika

"Jedan je od ključnih razloga naših prosvjeda stanje u medijima. RTV je neke od naših zahtjeva prokomentirao kao pritisak na slobode rada novinara i redakcija. Mi smatramo upravno suprotno, da ovim činom, inzistiranjem na poštovanju zakona, i na obvezama RTV-a, osiguravamo zakonitost i slobodu rada novinara, a u skladu s normama profesije", rekao je Bosnić.

Ravnatelj RTV-a Miodrag Koprivica rekao je da su primili pisane zahtjeve predstavnika prosvjeda, ali da se u razgovorima koji su vođeni nisu suglasili oko teme izvještavanja i ocjena o tome kako je RTV informirala o prosvjedima, navodi Beta.

Prema njegovim riječima, dijelove zahtjeva prosvjednika u RTV-u smatraju "pritiskom na uređivačku politiku javnog medijskog servisa", a to su prije svega zahtjevi o minutaži u središnjim informativnim emisijama koje bi bile posvećene prosvjedima.
Koprivica je kazao da vodstvo RTV-a ne bi voljelo da "netko na svom putu ka vlasti, pogazi javni medijski servis".
Građani Novoga Sada su u petak tijekom prosvjedne šetnje ispred RTV-a zatražili hitan sastanak s vodstvom medijske kuće radi uručivanja pisanih zahtjeva o izvještavanju s njihovih skupova.

S druge strane, prosvjednici u Beogradu upali su prošle subote u Radioteleviziju Srbije i zatražili izravno uključivanje lidera oporbenih stranka u program RTS-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene