Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Džep vode dovoljno velik da ispuni 20 olimpijskih bazena, zarobljen u ledenjaku na Mont Blancu, mogao bi u bilo kojem trenutku provaliti i ugroziti živote u dolini u francuskim Alpama, rekli su dužnosnic.


Istraživači Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) rekli su da bi 65.000 prostornih metara vode otkrivene u ledenjaku Tete-Rousse moglo eksplodirati i uništiti sve što joj se nađe na putu, uključujući obližnja sela i gotovo 900 kuća.

U takvoj katastrofi koja se dogodila na tom području 1892. poginulo je oko 200 osoba.

Vezani članci Vojska dovozi kontejnere u Banovinu - 3 Mnoge obitelji još nisu dobile kontejnere, ali pomoć i dalje stiže. Crveni križ počinje s drugačijim režimom rada, pogledajte kakve su novosti Spasioci na terenu nakon pucanja ledenjaka Strava u Indiji nakon pucanja ledenjaka: Pronađeno sedam tijela, više od stotinu ljudi je nestalo

Istraživači su vodu otkrili tijekom rutinske provjere ledenjaka. 'Nismo uopće očekivali da ćemo pronaći taj džep vode', rekao je Christian Vincent iz CNRS-a.

'To je vrlo rijetka pojava. Voda u ledenjacima obično prirodno istječe. U ovom je slučaju ledenjak zarobio vrlo hladnu vodu te prijeti eksplozijom pod pritiskom. To je sada poput express-lonca', rekao je Vincent.

Lokalne vlasti su upozorile više od 3000 stanovnika i uputile ih što činiti da se voda ispusti. Gradonačelnik obližnjega St. Gervisa je rekao da će sredinom kolovoza početi ispumpavanje kroz okomito izbušene džepove na vrhu ledenjaka.