Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraća se u Rusiju

Vlak s radioaktivnim materijalom iz Srbije na putu prema Kopru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlak s 15 vagona u kojima je radioaktivni materijal iz beogradskog instituta Vinča, koji će biti uskladišten u Rusiji, prešao je mađarsko-slovensku granicu na putu prema luci Koper, javili su slovenski mediji jutros.

Opasni materijal, čije je trajno zbrinjavanje dogovoreno u suradnji sa Međunarodnm agencijom za atomsku energiju (IAEA) i uz međunarodne donacije, iz Kopra bi prema Rusiji trebao biti otpremljen brodovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Madrid: Kovčeg s radioaktivnim materijalom vraćen netaknut Slika nije dostupna 800 Španjolaca na pregled zbog radioaktivnosti nuklearke

Slovenske vlasti objavile su da teret nije opasan za ljude i okoliš, te da je za transport izdana odgovarajuća dozvola, ali se iz sigurnosnih razloga ne otkrivaju detalji i vrijeme prijevoza, a on se odvija uz odgovarajuću zaštitu policije, navode slovenski mediji.

>> 'Uvijek smo se bojali tog Ruđera i zračenja, u ulici je mnogo mrtvih'

'Sve je apsolutno osigurano i nema nikakve mogućnosti da se dogodi nesreća', izjavio je za televizijsku postaju POP-TV direktor državne agencije za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar. Dodao je da su Slovenija i Mađarska za transport odabrane kao najjednostavnije rješenje i da oko vlaka s radioaktivnim materijalom nije zabilježeno povećanje zračenja.

Nuklearni materijal je smješten u vrlo izdržljivim kontejnerima, a radi se o uraniju koji je za potrebe istraživačkog instituta u Beogradu šezdesetih godina prošlog stoljeća isporučio tadašnji SSSR.

Zbog sigurnosti i procjene da je materijal u Srbiji slabo uskladišten, preko Međunarodne agencije za atomsku energiju i uz donacije SAD-a i drugih država osigurano je više desetaka milijuna eura za njegovo vraćanje u Rusiju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene