Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZVJEŠTAJI ŠPIJUNA

Razotkriven Putinov tajni plan: Evo kako ruski vođa kani srušiti EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladajuća ruska stranka Ujedinjena Rusija potpisala je sporazum o suradnji s talijanskom desnom strankom Lega Nord, produbivši tako ruske veze s europskim populističkim pokretima.

Najnovija je to akcija Kremlja i Vladimira Putina usmjerena na jačanje povezanosti s desnim europskim strankama uoči ovogodišnjih izbora.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena

Ujedinjena Rusija lani je potpisala sličan sporazum s austrijskom desničarskom Slobodarskom strankom. Nadalje, liderica radikalne Alternative za Njemačku Frauke Petry prošlog je mjeseca boravila u Kremlju, gdje ju je primio Vjačeslav Volodin, šef Dume i nekadašnji Putinov šef kabineta.

Moskovski dužnosnici pozdravili su jačanje protuvladinih populističkih stranaka u Europi i pobjedu Donalda Trumpa u SAD-u kao znak da zapadne vlade neće uspjeti u nastojanjima da izoliraju Putinov režim nakon aneksije Krima 2014. godine, piše Financial Times.

Moskva je iskoristila kritike koje takve stranke upućuju liberalnim vrijednostima i postupcima EU-a vezanim uz migrantsku krizu te se povezala s onima krajnje desnim, uključujući francuski Nacionalni front Marine Le Pen, mađarski Jobbik i talijanski Lega Nord. Mnoge od tih stranaka nisu imale ništa protiv ruske aneksije Krima.

Čelnici Ujedinjene Rusije i Lege Nord istaknuli su kako će dvije stranke razvijati odnose u Vijeću Europe i Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) te promicati poslovne veze.

U siječnju ove godine objavljeni su izvještaji američkih obavještajnih službi o tome kako se Kremlj infiltrira u europske političke stranke. Po tom izvoru, glavni faktor u povezivanju je tajno rusko financiranje tih stranaka, a cilj je iskoristiti europsku razjedinjenost kako bi se potkopao NATO, blokirao američki proturaketni program i ukinule ekonomske sankcije koje je Europa odredila Rusiji nakon anekcije Krima.

Izvor Telegrapha kazao je kako raste bojazan da se Europi zbog ruskog uplitanja sprema novi hladni rat. "U cijeloj Europi vidimo alarmantne dokaze nastojanja Rusije da unese razdor u nizu važnih strateških pitanja", rekao je on.

Uz Italiju, Francusku, Njemačku, Mađarsku i Austriju, ruski utjecaj vidljiv je i u Nizozemskoj te Češkoj, kao vratima Schengena. "Gdje god se za to ukaže prilika, Rusija želi potkopati Zapad i prikazati ga gorim nego što jest. Ona želi vidjeti kraj Europske unije, jer znatno više voli politiku 'podijeli pa vladaj'", kazao je Andrew Foxall, voditelj ruskog centra pri think-thank društvu "Henry Jackson".

Podsjetimo, Nizozemska, Francuska i Njemačka ove godine održavaju izbore, a očekuje se da će stranke desnice ostvariti bolje rezultate nego dosad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene