Ruski predsjednik Vladimir Putin završio je posjet Beogradu. Bio je to događaj koji će pamtiti više od 100 tisuća građana koji su pozdravili Putina. Pamtit će ga i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji nije skrivao svoje divljenje prema ruskom kolegi.

Galerija


Samo najviše počasti za predsjednika Rusije Vladimira Putina u Beogradu. Njegov zrakoplov dopratili su srbijanski borbeni zrakoplovi MiG 29. Isporučila ih je Rusija.

Vezani članci Vladimir Putin Putin poručio da Rusija poduzima sve što mora u borbi protiv klimatskih promjena: ''Spremni smo predložiti niz zajedničkih projekata'' Aleksandar Vučić Vučić o non paperu: "Kad Srbi trebaju nešto dobiti, ispada kao da tuku po svemu i rasturaju sve''

Ruskog predsjednika već na pisti je pozdravio srbijanski kolega Aleksandar Vučić. Na službenom dočeku, pred Palačom Srbije, uz zvukove himni za Putina su ispaljivani počasni plotuni.

U istom tonu nastavio je srbijanski vrh predvođen Vučićem i za vrijeme prvog obraćanja dvojice državnika novinarima. ''Srbija i Rusija su iskreni prijatelji i ja hoću Vama osobno zahvaliti se, zahvalim poštovani predsjedniče Putine, na tome što ste mnogo energije, truda, rada, vremena, usudio bih se reći, poštovanja i ljubavi uložili u napredak i razvijanje srpsko-ruskih odnosa'', kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uslijedili su sastanci, a onda i službena konferencija za novinare. Vučić je nastavio s hvalospjevima, ali i na ruskom. ''Vladimir Vladmirovič je lider velikog značenja za Rusiju. On je podigao Rusiju. Zaštitio njezino dostojanstvo, ali je također zaštitio vitalne interese srpskog naroda'', rekao je Vučić.

Govorio o Kosovu

A onda je ruski predsjednik progovorio o Kosovu, nakon čega je svima sve postalo jasno. ''Nažalost, kosovske vlasti su u posljednje vrijeme napravile niz provokativnih koraka koji su ozbiljno pogoršali situaciju. Ponajprije, tu mislim na odluku od 14. prosinca i uspostavljanje takozvane kosovske vojske'', rekao je Putin.

Putin je iz Beograda otišao sa štenetom šarplaninca. Poznatom ljubitelju životinja darovan je tromjesečni Paša. U srbijanskom predsjedništvu kažu, to je najstarija srpska autohtona vrsta.

Obišao je ruski predsjednik sa svojim domaćinom i Hram svetog Save, čije uređenje s pet milijuna dolara financira i Rusija. Prije odlaska, Putin se obratio domaćinima. ''Hvala. Hvala na prijateljstvu'', kazao je.

Srbijanskom predsjedniku ostalo je visoko rusko odlikovanje, orden Aleksandra Nevskog i sjećanja na četvrti posjet Vladimira Putina Beogradu.