Ruski predsjednik Vladimir Putin završio je posjet Beogradu. Bio je to događaj koji će pamtiti više od 100 tisuća građana koji su pozdravili Putina. Pamtit će ga i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji nije skrivao svoje divljenje prema ruskom kolegi.

Galerija


Samo najviše počasti za predsjednika Rusije Vladimira Putina u Beogradu. Njegov zrakoplov dopratili su srbijanski borbeni zrakoplovi MiG 29. Isporučila ih je Rusija.

Vezani članci Nebojša Stefanović (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Srpski ministar unutarnjih poslova tvrdi da su Vučića prisluškivali 13 godina Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Izvanredno obraćanje javnosti Aleksandra Vučića: Japanski gigant odabrao Srbiju za svoju novu investiciju

Ruskog predsjednika već na pisti je pozdravio srbijanski kolega Aleksandar Vučić. Na službenom dočeku, pred Palačom Srbije, uz zvukove himni za Putina su ispaljivani počasni plotuni.

U istom tonu nastavio je srbijanski vrh predvođen Vučićem i za vrijeme prvog obraćanja dvojice državnika novinarima. ''Srbija i Rusija su iskreni prijatelji i ja hoću Vama osobno zahvaliti se, zahvalim poštovani predsjedniče Putine, na tome što ste mnogo energije, truda, rada, vremena, usudio bih se reći, poštovanja i ljubavi uložili u napredak i razvijanje srpsko-ruskih odnosa'', kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uslijedili su sastanci, a onda i službena konferencija za novinare. Vučić je nastavio s hvalospjevima, ali i na ruskom. ''Vladimir Vladmirovič je lider velikog značenja za Rusiju. On je podigao Rusiju. Zaštitio njezino dostojanstvo, ali je također zaštitio vitalne interese srpskog naroda'', rekao je Vučić.

Govorio o Kosovu

A onda je ruski predsjednik progovorio o Kosovu, nakon čega je svima sve postalo jasno. ''Nažalost, kosovske vlasti su u posljednje vrijeme napravile niz provokativnih koraka koji su ozbiljno pogoršali situaciju. Ponajprije, tu mislim na odluku od 14. prosinca i uspostavljanje takozvane kosovske vojske'', rekao je Putin.

Putin je iz Beograda otišao sa štenetom šarplaninca. Poznatom ljubitelju životinja darovan je tromjesečni Paša. U srbijanskom predsjedništvu kažu, to je najstarija srpska autohtona vrsta.

Obišao je ruski predsjednik sa svojim domaćinom i Hram svetog Save, čije uređenje s pet milijuna dolara financira i Rusija. Prije odlaska, Putin se obratio domaćinima. ''Hvala. Hvala na prijateljstvu'', kazao je.

Srbijanskom predsjedniku ostalo je visoko rusko odlikovanje, orden Aleksandra Nevskog i sjećanja na četvrti posjet Vladimira Putina Beogradu.