Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je u govoru na proslavi na Crvenom trgu u Moskvi veličao doprinos zapadnih saveznika u pobjedi 1945. protiv nacističke Njemačke, prenose agencije.


'Treba se prisjetiti da je Crvena armija, nakon napada na Berlin, zadala konačni udarac ratu protiv Hitlerove Njemačke', rekao je ruski predsjednik u govoru pred oko 16.000 vojnika na Crvenom trgu tijekom velike vojne parade.

Vezani članci Vladimir Putin (Foto: AFP) Zar i on? Putin mora u samoizolaciju, posljednjih dana imao sastanke s Lukašenkom, Bašarom al-Asadom... Vojna parada u Moskvi - 9 U Moskvi održana vojna parada. Putin: "Teško je zamisliti što bi se dogodilo svijetu da Crvena armija nije stala u njegovu obranu"

'Sovjetski Savez je sudjelovao u najkrvavijim bitkama. Ovdje su nacisti koncentrirali svoju vojnu silu', rekao je aludirajući na više od 20 milijuna sovjetskih građana ubijenih tijekom tog rata.

'Zahvaljujem narodima Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država na njihovom doprinosu pobjedi. Zahvaljujem raznim antifašističkim zemljama koje su sudjelovale u sukobima protiv nacista u redovima otpora', dodao je Putin prije minute šutnje u spomen na žrtve rata, što je novost u povijesti proslava 9. svibnja u Rusiji.

VIDEO Pogledajte kako je izgledala spektakularna - nikad veća - vojna parada

Ruski predsjednik je bio pomirljivog tona, obratio se Zapadnjacima i zahvalio im i tom se prigodom suzdržao govoriti o ukrajinskoj 'fašističkoj' prijetnji, prenosi agencija AFP.

'Sedamdeset godina kasnije povijest nas poziva da budemo oprezni', precizirao je i podsjetio da su uvjerenja u rasnu superiornost dovela do krvavog rata, te da ne treba počiniti iste greške. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook