Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je da je 2014. godine odobrio obaranje putničkog aviona sa 110 putnika. Putin kaže kako mu je rečeno da se u avionu nalazi bomba te da mu je meta bila ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Ipak, nakon jednog telefonskog poziva, sve se promijenilo.


U dvosatnom dokumentarnom filmu "Putin", koji je emitiran u nedjelju na internetu, ruski predsjednik pojasnio je kako su mu sigurnosne službe 7. veljače 2014. godine, uoči ceremonije otvaranja ZIO-ja, javile da je zrakoplov na letu iz Ukrajine za Istanbul otet.

"Rečeno mi je: 'Zrakoplov koji je poletio iz Ukrajine za Istanbul je otet, a otmičari zahtijevaju slijetanje u Soči'", ispričao je Vladimir Putin.

U avionu je bilo 110 ljudi, a piloti turskog prijevoznika Pegaz Airlines rekli su da jedan od putnika ima bombu i da im je naredio da skrenu prema Sočiju.

Službe sigurnosti rekle su Putinu kako se u takvoj izvanrednoj situaciji, prema procedurama, zrakoplov treba srušiti.

"Rekao sam im: 'Postupite prema planu'", ispričao je ruski predsjednik.

Nekoliko minuta kasnije dobio je informaciju kako je sve bila lažna uzbuna - da je putnik bio pijan pa je avion nastavio let prema Turskoj.

Nakon toga Putin je došao na stadion, a otvaranju Zimskih olimpijskih igara prisustvovalo je 40.000 ljudi, piše BBC

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peškov potvrdio je da su navodi izneseni u dokumentarcu točni.