Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Turska sve dalje od EU

ZBLIŽAVANJE NEPRIJATELJA Zašto bi Putin mogao biti najveći dobitnik neuspjelog puča u Turskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda su mnogi posumnjali kako iza pokušaja vojnog puča u Turskoj stoji predsjednik Recep Erdogan, najviše koristi od nestabilnosti ipak bi mogao imati jedan drugi svjetski moćnik.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan odmah je iskoristio situaciju kako bi uveo izvanredno stanje u zemlji, uhitio na tisuće pripadnika vojske i državnih službi te tako još više povećao svoj autoritarni utjecaj. Turska sve više klizi u nedemokraciju, a najveći pobjednik ovakve situacije i propalog vojnog puča mogao bi biti ruski predsjednik Vladimir Putin.

Anna Borshchevskaya s Instituta za bliskoistočnu politiku u Washingtonu smatra kako će neuspjeli vojni udar prisiliti Erdogana i Putina na zbližavanje i jaču suradnju jer se turski predsjednik, kršenjem ljudskih prava i pričama o ponovnom uvođenju smrtne kazne, sve više udaljava od Zapada i Europske unije.

Zbližavanje Rusije i Turske već je počelo a što se jasno vidi na primjeru rušenja ruskog borbenog aviona u studenom za što je Erdogan optužio one koji su sudjelovali u puču. I dok službena Ankara pokušava sve neuspjele poteze na unutarnjem i vanjsko-političkom planu svaliti na pučiste, Putin će također pokušati utjecati na turske poteze u Siriji, smatra Borshchevskaya. Naime, Turska će se sada više baviti sobom tako da će sigurno manje pomagati pobunjenike koji se bore protiv Bashara al Asada.

No, sve u svemu, najveća korist Vladimiru Putinu od vojnog udara u Turskoj bit će daljnja nestabilnost i razdor najvećeg saveznika NATO-a na Bliskom istoku, piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Estonski ministar vanjskih poslova "Uskoro ćemo vidjeti punu mobilizaciju u Rusiji! Putin će dići 400.000 ljudi i neće sve poslati samo u Ukrajinu" Ruski predsjednik Vladimir Putin Poginulo 139 osoba Putin o pokolju u Moskvi: "Znamo tko je počinio zločin, ali zanima nas jedna druga stvar..."


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene