Vladimir Putin
Vladimir Putin

Nakon povlačenja iz ovog dogovora, Rusija će moći plutonij koristiti u vojne svrhe.


Ističući da su se odnosi sa SAD-om pogoršali te da je okruženje "radikalno izmijenjeno", ruski predsjednik Vladimir Putin povukao se jučer iz sporazuma o nuklearnoj sigurnosti. Zabrinjavajuć je to znak da bi suradnja dviju zemalja u području nuklearne sigurnosti mogla biti ugrožena.

Sporazum je bio zaključen 2000. godine i jedna je od okosnica nuklearnog razoružanja, kojem se teži još od kraja Hladnog rata. Njime je predviđeno da će Rusija i SAD uništiti svoje vojne zalihe plutonija.

Vladimir Putin (foto:AFP)
Riječ je o 34 tone plutonija u vojnim skladištima tih zemalja, koje bi se mogle koristiti za izradu nuklearnog oružja, bilo da to učine Rusija i SAD, bilo da postanu ciljem terorista, prenosi New York Times.

Ovaj dogovor nema utjecaja na broj postojećeg nuklearnog oružja u Rusiji i SAD-u, no povlačenje Rusije ukazuje na zaoštravanje odnosa sa Zapadom, što u kontekstu aneksije Krima i vojnih akcija u Sriji pruža dovoljno razloga za zabrinutost.

"Vremena su se promijenila", napisao je Putin u dekretu potpisanom u ponedjeljak. "Neprijateljske aktivnosti SAD-a protiv Rusije, koje su prijetnja strateškoj stabilnosti, kao i nemogućnost SAD-a da ispuni obaveze o oružju s plutonijem, propisane međunarodnim ugovorima, prisilile su Rusiju na ovaj potez“, istaknuo je Putin u dekretu.

Josh Earnest, tajnik Bijele kuće za medije, istaknuo je da su razočarani odlukom ruskog predsjednika. "Razočarani smo i nizom drugih odluka Rusije, kako u Siriji, tako i u Ukrajini", rekao je Earnest.

Nakon povlačenja iz ovog dogovora, Rusija će moći plutonij koristiti u vojne svrhe.