Najmanje 17 osoba poginulo je u eksploziji automobila bombe na središnjoj tržnici u južnom ruskom gradu Vladikavkazu u Sjevernoj Osetiji, a više od stotinu je ranjeno pa se strahuje da bi broj mrtvih mogao rasti, javljaju ruski mediji.


'Tamo je i drugi automobil u kojemu bi mogla biti eksplozivna naprava. Evakuiramo ljude', izjavio je izvor u policiji. U izvješćima se navodi da je eksplozija bila toliko snažna da je oštetila obližnje zgrade. Na mjesto eksplozije izašli su policija i vatrogasci.

Vezani članci Eksplozija bankomata, ilustracija Usred noći raznesen bankomat u Zagrebu: Eksplozija probudila Gajničane, lopov ukrao novac Vatrogasci, ilustracija Pune ruke posla za zagrebačke vatrogasce: U Dubravi eksplozija u garaži, zahvaćen i dio kuće

>> Dagestan: Eksplodirala bomba na željezničkoj pruzi

'Najmanje 17 ljudi, uključujući i bombaša, poginulo je u napadu i 133 ih je ranjeno u eksploziji', izjavio je Alexander Pogorelij iz ruskog ministarstva za nužne situacije, prenosi AP. Među poginulima je i 18-mjesečno dijete. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev poslao je svog regionalnog izaslanika da pomogne lokalnim vlastima u pomoći žrtvama. Pogorelij je dodao kako se čak 87 žrtava eksplozije nalazi u kritičnom stanju.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za taj napad. Sjeverna Osetija nalazi se u problematičnoj ruskoj regiji Sjevernog Kavkaza i sjeverno od gruzijske regije Južne Osetije, oko koje su Moskva i Tbilisi vodili rat u kolovozu 2008. Ruski Kavkaz nestabilan je zbog islamske pobune potaknute dvama ratovima u Čečeniji koje su Rusi vodili protiv čečenskih boraca za odcjepljenje.

Medvedev obećao uloviti 'gadove' odgovorne za napade na Kavkazu

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev obećao je uhvatiti 'gadove' koji su naredili samoubilački napad, najsmrtonosniji napad poslije atentata na moskovsku podzemnu željeznicu u ožujku. 'Učinit ćemo apsolutno sve da uhvatimo ta čudovišta, te gadove koji su počinili teroristički barbarski napad na civile', rekao je Medvedev.

Kako prenosi agencija AP tri su osobe uhićene zbog sumnje da su umješane u organizaciju napada. (B.V./Hina)