Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Cijenom prešli granicu'

Vlačić: Nove vinjete još nisu usuglašene s Bruxellesom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija još nije službeno obavijestila Europsku komisiju o prijedlogu novih cijena vinjeta za korištenje auto-cesta i još nema suglasnosti između Ljubljane i Bruxellesa po tom pitanju, izjavio je u Bruxellesu slovenski ministar prometa Patrick Vlačič.

'Slovenija još nije obavijestila Europsku komisiju o novim vinjetama i cijenama. Još nismo u potpunosti usuglašeni s Europskom komisijom', izjavio je Vlačič koji sudjeluje na redovitom sastanku ministara zemalja članica zaduženih za promet. Vlačič je na rubu toga sastanka razgovarao s povjerenikom Europske komisije za promet Antonijem Tajanijem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uvođenjem vinjeta za kraće razdoblje, Slovenija bi mogla izbjeći Sud EU-a Slika nije dostupna EK najavila mogućnost pokretanja postupka protiv Slovenije zbog vinjeta

Slovenija je prošle godine uvela sustav naplate cestarine vinjetama. Uvedene su samo polugodišnje vinjete po cijeni 35 eura i godišnje od 55 eura. Europska komisija je protiv Slovenije pokrenula postupak ocjenjujući da je riječ o diskriminaciji na temelju državljanstva, budući da su stranci samo za jedan prolaz kroz Sloveniju morali kupiti polugodišnju vinjetu, što ih stavlja u neravnopravan položaj prema domaćim vozačima, koji za istu cijenu mogu koristite auto-ceste šest mjeseci. Cijena polugodišnje vinjete također je ocijenjena nerazmjernom u odnosu na godišnju vinjetu. Sloveniji je zbog toga blokirano 88 milijuna eura za izgradnju auto-cesta iz Kohezijskog fonda.

Tjedne vinjete za 15 eura ?

Vinjeta u Češkoj stoji 8 eura, a u Slovačkoj 4,90 eura, pa bi slovenska vinjeta svojom cijenom 'prešla sve granice', javila je austrijska agencija APA, a prenijela Slovenska tiskovna agencija STA. Slovenska vlada je nedavno predložila uvođenje tjednih vinjeta po cijeni od 15 eura i godišnjih vinjeta po 95 eura. Komisija se sada treba očitovati da li novi prijedlog uklanja razloge zbog kojih je pokrenula postupak protiv Slovenije. I prema novom prijedlogu, slovenske su vinjete znatne skuplje od primjerice austrijskih. Austrija ima vinjete za 10 dana, dva mjeseca i godišnje, a cijena najkraće 10-dnevne vinjete je 7,70 eura, što je gotovo dvostruko jeftinije od predložene slovenske cijene za jednotjednu vinjetu.

Ministar Vlačič je rekao kako smatra da su novim prijedlogom uklonjeni razlozi za pokretanje postupka, odnosno prigovor da je riječ o diskrimanaciji na temelju državljanstva i drugo da je cijena sedmodnevne vinjete razmjerna cijene godišnje. 'Oba su uvjeta zadovoljena', rekao je Vlačič.

Austrijski auto-klub kritizira cijenu slovenskih vinjeta

Austrijski auto-klub je u priopćenju za javnost nazvao prijedlog slovenske vlade po kojemu bi sedmodnevne tranzitne vinjete stajale 15 eura 'izazivanjem' stranih vozača. Austrijanci koji odlaze na ljetovanje u Hrvatsku u prosjeku ondje borave osam dana, što znači da bi im za prijelaz Slovenije u odlasku i povratku trebale dvije vinjete u ukupnom iznosu 30 eura.

To je samo pet eura manje od cijene dosadašnje polugodišnje vinjete koju slovenska vlada namjerava ukinuti s 1. srpnja kada bi se uvele kraće vinjete.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene