Sporni tweet Vjerice Radete (Foto: screenshot)
Sporni tweet Vjerice Radete (Foto: screenshot) Foto: Screenshot

Hatidža Mehmedović bila je jedna od žena koje su postale simbolom borbe da se sačuva uspomena na žrtve genocida nad Bošnjacima iz 1995. godine.


Regija je danas zgrožena tweetom koji je objavila Vjerica Radeta, zastupnica Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije, kao reakciju na vijest o tome da je preminula predsjednica udruge "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović, jedna od žena koje su postale simbolom borbe da se sačuva uspomena na žrtve genocida nad Bošnjacima iz 1995. godine.

Vezani članci Hatidža Mehmedović (Foto: Arhiva/AFP) Premijer Plenković uputio sućut Majkama Srebrenice: "Hatidža Mehmedović život je posvetila traganju za istinom i pravednom kaznom" Slika nije dostupna Policijska privođenja i kaznene prijave Bošnjacima iz Srebrenice

Naime, Radeta je u tweetu, koji je kasnije obrisala (ali ne dovoljno brzo da ne bi bili učinjeni screenshotovi) napisala: "Čitam umrla Hatidža Mehmetović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!".

Sporni tweet Vjerice Radete (Foto: screenshot) Sporni tweet Vjerice Radete (Foto: screenshot) Foto: Screenshot

Mehmedović je u masakru kojega su u srpnu 1995. u Srebrenici počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ostala bez supruga Abdulaha, koji je tada ima 44 godine, te bez dvojice sinova, Almira i Azmira, koji su tada imali 18 odnosno 25 godina.

"Meni je presuđeno kad su moja djeca ubijena. Moja duša, kad bi se mogla otvoriti, tugom bi prekrila cijeli svijet", kazala je Mehmedović u jednom intervjuu iz 2016. godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju