Benoit Quennedey (Foto: AFP)
Benoit Quennedey (Foto: AFP)

Visoki dužnosnik francuskog Senata koji nije skrivao prijateljske veze sa Sjevernom Korejom, optužen je u četvrtak za "izdaju" i za "dosluh sa stranom silom".


Benoit Quennedey koji je nešto ranije u četvrtak doveden u državno odvjetništvo u Parizu, predan je sudcu istrage koji ga je optužio za "izdaju davanjem informacija stranoj sili", "prikupljanje informacija radi njihova prenošenja stranoj sili" i za "dosluh sa stranom silom", doznaje se od pravosudnog izvora.

Vezani članci Pariz: Najmanje jedan policajac poginuo u napadu nožem u policijskoj postaji (Foto: AFP) Četvero policajaca u Parizu ubio njihov kolega: ''Bio je uzoran radnik, besprijekorne prošlosti, radio je u policiji više od 20 godina" Ispaljivanje projektila (Foto: AFP) Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil, pao u japanske vode

Na temelju zahtjeva državnog odvjetništva određen mu je sudski nadzor, što znači da nije pritvoren. Sada ima zabranu napuštanja francuskog teritorija, obnašanja dužnosti i kontakata, navodi taj izvor.

Quennedey koji je priveden u nedjelju navečer smješten je u pritvor u prostorijama Glavne uprave za unutarnju sigurnost (DGSI) u Levallois-Perretu, blizu Pariza, u okviru istrage pokrenute u ožujku. Istražitelji su htjeli doznati je li doista "odavao" povjerljive informacije režimu u Pyongyangu.

Francuska nema službenih odnosa s Pyongyangom kao jedna od samo dvije zemlje Europske unije zajedno s Estonijom koje su prekinule veze sa Sjevernom Korejom dok ne odustane od svojih programa oružja i poboljša stanje ljudskih prava.

Nije jasno koje je informacije Quennedey odavao.

Quennedey je visoki dužnosnik u Upravi za graditeljstvo, baštinu i vrtove gornjeg doma francuskog parlamenta, voditelj odjela za upravu i financije.

Senat je u utorak izvijestio da ga je "privremeno" razriješio dužnosti i da je njegov ured pretražen.

Taj visoki dužnosnik u četrdesetim godinama života, rođen u Dijonu, na istoku zemlje, posvetio je Sjevernoj Koreji nekoliko radova. (Hina)