Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije skrivao prijateljske veze

Visoki francuski dužnosnik optužen za veleizdaju: "Davao je informacije Sjevernoj Koreji"

Benoit Quennedey (Foto: AFP)
Benoit Quennedey (Foto: AFP) Foto: Afp
Visoki dužnosnik francuskog Senata koji nije skrivao prijateljske veze sa Sjevernom Korejom, optužen je u četvrtak za "izdaju" i za "dosluh sa stranom silom".

Benoit Quennedey koji je nešto ranije u četvrtak doveden u državno odvjetništvo u Parizu, predan je sudcu istrage koji ga je optužio za "izdaju davanjem informacija stranoj sili", "prikupljanje informacija radi njihova prenošenja stranoj sili" i za "dosluh sa stranom silom", doznaje se od pravosudnog izvora.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku''

Na temelju zahtjeva državnog odvjetništva određen mu je sudski nadzor, što znači da nije pritvoren. Sada ima zabranu napuštanja francuskog teritorija, obnašanja dužnosti i kontakata, navodi taj izvor.

Quennedey koji je priveden u nedjelju navečer smješten je u pritvor u prostorijama Glavne uprave za unutarnju sigurnost (DGSI) u Levallois-Perretu, blizu Pariza, u okviru istrage pokrenute u ožujku. Istražitelji su htjeli doznati je li doista "odavao" povjerljive informacije režimu u Pyongyangu.

Francuska nema službenih odnosa s Pyongyangom kao jedna od samo dvije zemlje Europske unije zajedno s Estonijom koje su prekinule veze sa Sjevernom Korejom dok ne odustane od svojih programa oružja i poboljša stanje ljudskih prava.

Nije jasno koje je informacije Quennedey odavao.

Quennedey je visoki dužnosnik u Upravi za graditeljstvo, baštinu i vrtove gornjeg doma francuskog parlamenta, voditelj odjela za upravu i financije.

Senat je u utorak izvijestio da ga je "privremeno" razriješio dužnosti i da je njegov ured pretražen.

Taj visoki dužnosnik u četrdesetim godinama života, rođen u Dijonu, na istoku zemlje, posvetio je Sjevernoj Koreji nekoliko radova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene