Benoit Quennedey (Foto: AFP)
Benoit Quennedey (Foto: AFP)

Visoki dužnosnik francuskog Senata koji nije skrivao prijateljske veze sa Sjevernom Korejom, optužen je u četvrtak za "izdaju" i za "dosluh sa stranom silom".


Benoit Quennedey koji je nešto ranije u četvrtak doveden u državno odvjetništvo u Parizu, predan je sudcu istrage koji ga je optužio za "izdaju davanjem informacija stranoj sili", "prikupljanje informacija radi njihova prenošenja stranoj sili" i za "dosluh sa stranom silom", doznaje se od pravosudnog izvora.

Vezani članci Katarina Alvir o važnosti Notre-Dame (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Što je od nje ostalo: Ovo su najvažnije činjenice o katedrali koju je progutao požar Kim Jong Un (Foto:AFP) "Dragi vođa" dodijelio si novu titulu, susjedi neće biti sretni

Na temelju zahtjeva državnog odvjetništva određen mu je sudski nadzor, što znači da nije pritvoren. Sada ima zabranu napuštanja francuskog teritorija, obnašanja dužnosti i kontakata, navodi taj izvor.

Quennedey koji je priveden u nedjelju navečer smješten je u pritvor u prostorijama Glavne uprave za unutarnju sigurnost (DGSI) u Levallois-Perretu, blizu Pariza, u okviru istrage pokrenute u ožujku. Istražitelji su htjeli doznati je li doista "odavao" povjerljive informacije režimu u Pyongyangu.

Francuska nema službenih odnosa s Pyongyangom kao jedna od samo dvije zemlje Europske unije zajedno s Estonijom koje su prekinule veze sa Sjevernom Korejom dok ne odustane od svojih programa oružja i poboljša stanje ljudskih prava.

Nije jasno koje je informacije Quennedey odavao.

Quennedey je visoki dužnosnik u Upravi za graditeljstvo, baštinu i vrtove gornjeg doma francuskog parlamenta, voditelj odjela za upravu i financije.

Senat je u utorak izvijestio da ga je "privremeno" razriješio dužnosti i da je njegov ured pretražen.

Taj visoki dužnosnik u četrdesetim godinama života, rođen u Dijonu, na istoku zemlje, posvetio je Sjevernoj Koreji nekoliko radova. (Hina)