Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nespretni suradnici, zaposleni u njemačkim konzulatima u Kišinjevu, Kairu, Šangaju i Moskvi, izdali su tijekom dvije godine više od 1.500 viza na temelju lažnih dokumenata, objavio je glasnogovornik vlade u Berlinu.


'Otkrili smo gotovo 1.500 prekršaja u izdavanju viza u zadnje dvije godine', kazao je novinarima Martin Jaeger, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova i time potvrdio otkrića njemačkog tiska.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Dječja paraliza, hripavac, zaušnjaci...: "Prije nego što odluku donesete na temelju argumenata 'stručnjaka' s diplomom internetskog pretraživača, uzmite u obzir i ovo" Andrej Plenković Plenković: "Omogućit ćemo i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje da se cijepe. Hrvati iz BiH mogu doći i cijepiti se besplatno"

'Bilo je 1.259 slučajeva u Moskvi, 70 u Kišinjevu, 30 u Šangaju. U Kairu istraga još traje, no zasad su identificirana 132 slučaja', rekao je Jaeger.

U tim gradovima prijevare su izveli lokalni stanovnici, zaposlenici konzulata, a ne njemačko diplomatsko osoblje.

Usporedno s novootkrivenom aferom njemački tisak podsjetio je na 'skandal s vizama' koji je potresao vladu Gerharda Schroedera 2005. godine. Tadašnji šef diplomacije, Joshcka Fischer, bio je optužen da je olakšavajući kriterije za dodjelu turističkih viza za Njemačku, omogućio ulazak stotina tisuća imigranata iz istočne Europe u Europsku uniju.

Jaeger je, međutim, kazao da sadašnja afera ne upućuje na zaključak da se radi o velikom problemu u postupku izdavanja viza u njemačkim veleposlanstvima u inozemstvu.