Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema straha

Virus H1N1 otporan na Tamiflu ne širi se postojano

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Virus nove gripe H1N1 otporan na lijek Tamiflu ne širi se postojano i na način koji bi zabrinjavao, izjavili su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije.

'U ovom trenutku ne preporučujemo bilo kakve kliničke promjene u pristupu liječenju bolesnika', rekao je pomoćnik predsjednice WHO-a Keiji Fukuda odgovarajući na pitanja o otkriću virusa H1N1 otporna na lijek Tamiflu u triju osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobila tešku upalu pluća Prva ljudska žrtva od ovog soja ptičje gripe, WHO objavio detalje Goran Tešović, infektolog NEMA MJESTA PANICI Infektolog za Dnevnik Nove TV objasnio možemo li razlikovati prehladu, gripu i koronu: "Naglašeni su neki opći simptomi"

'Za sada ti su primjeri otpornosti na oseltamivir sporadični. Ne zamjećujemo ikakav dokaz općeg širenja virusa otpornih na oseltamivir', rekao je na konferenciji za novinare uporabavši generički naziv za lijek Tamiflu. Tri osobe, u kojih virus nije reagirao na Tamiflu - u Danskoj, Japanu i Hong Kongu - potpuno su se oporavile od bolesti, rekao je Fukuda.

>> Novi slučajevi svinjske gripe u Hrvatskoj

Karlovac: Pacijentica oboljela od svinjske gripe na kućnom liječenju

Karlovačka pacijentica kojoj je potvrđena zaraza virusom gripe tipa H1N1 ima blage simptome bolesti s povišenom temperaturom od oko 39 Celzijevih stupnjeva i upalom ždrijela, te je uz preporuku za izolacijom otpuštena iz bolnice na kućno liječenje, izjavio je ravnatelj Opće bolnice u Karlovcu dr. Nedjeljko Strikić.

Rodbinu pacijentice i ostale osobe koje su bili u kontaktu s njom nakon što je zrakoplovom doputovala iz Australije u posjet Hrvatskoj, karlovački epidemiolozi su zaštitili lijekom Tamiflu, uz preporuku da se u slučaju simptoma sličnih običnoj gripi jave na Infektivni odjel Opće bolnice u Karlovcu. U Zavodu ističu da nema razloga za nikakvu paniku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene