Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vijeće Europe: 'Ukinite zatvorske kazne za klevetu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlamentarci Vijeća Europe zatražili su ukidanje zatvorskih kazni zbog klevete jer predstavljaju napad na slobodu novinarskog izričaja.

U izvješću o 'nekažnjavanju klevete' razmatranom u Strasbourgu, oni osuđuju neumjerene zahtjeve za odštetom i kamatama 'koje bi mogle dovesti u opasnost vjerodostojnost progonjenog medija'.

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela"

Dokument, koji nije obvezujući, poziva 47 zemalja članica europske organizacije 'na usvajanje njihovih zakonskih propisa'.

Zahtijeva da politički uglednici i šefovi država više ne uživaju u
'pojačanoj zaštiti' u području klevete.

Jedino bi pozivi na nasilje i mržnju kao i antisemitski govor ostali podložni zatvorskoj kazni.

Neke države već su pristupile nekažnjavanju klevete, predviđajući tek mjere koje proizlaze iz građanskog prava. No, one mogu dogurati do velikih svota odštete i kamata što može imati 'zastrašujući učinak' na novinare.

Kaznene mjere često nalikuju 'pokušajima vlasti da primoraju medije koji kritiziraju na šutnju', piše u tekstu koji spominje Albaniju, Azerbajdžan, Rusku Federaciju i Tursku.

Brojne tužbe ondje podnose vladini dužnosnici pa je više novinara trenutno u zatvoru.

Druge zemlje predviđaju zatvorske kazne u svojem kaznenom zakoniku, ali se one obično ne izriču.

Maksimalne kazne mogu iznositi od godinu dana (Hrvatska, Island, Litva) do pet godina (Armenija, Azerbajdžan, Njemačka, Italija, Slovačka).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene