Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pet godina nakon napada na WTC u Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se videosnimka dvojice vođa napada 11. rujna na kojem Mohammed Atta čita svoju oporuku u sjedištu bin Ladenove organizacije u Afganistanu, piše Sunday Times.


List ne otkriva detalje o tome otkud snimka potječe ni kako su do nje došli.

Vezani članci Slika nije dostupna Najsmrtonosniji oružani napadi u SAD-u u zadnjih 25 godina Slika nije dostupna Najmanje 12 terorista i 14 žrtava: Što se zapravo događalo u Barceloni i Cambrilsu?

Navodi se samo da su SAD i al Qaida potvrdile autentičnost snimke koja je sada dostupna na web stranici lista.

Snimka prikazuje Egipčanina Mohammeda Attu zajedno s Libanoncem Ziadom Jarrahom. Vjeruje se da su oni upravljali dvjema otetim zrakoplovima. Atta se jednim zabio u WTC, dok je Jarrah upravljao avionom koji je pao u Pennsylvaniji.

Dvojica muškaraca na snimci se smiju i šale, a potom u kameru izgovaraju svoju oporuku.

Na snimci nema tona pa stručnjaci za čitanje s usana pokušavaju otkriti što govore.

Snimka, koja datira iz 18. veljače 2000. godine, prvi puta prikazuje Attu i Jarraha zajedno. To bi moglo pomoći istražiteljima u otkrivanju detalja Attinog života u tom razdoblju.

Do sada se nije znalo gdje je on bio početkom 2000. godine, a sada je jasno da se tada nalazio u bin Ladenovom kampu u Afganistanu.
 
Snimka prikazuje i bin Ladenovo obraćanje grupi od 100-tinjak članova al Qaide, snimljenu deset dana prije otmičarevih oporuka.