Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Militarni propust

VIDEO: Za 10 dolara kupio MP3 s povjerljivim podacima američke vojske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podatke američke vojske na MP3 koji je kupio u trgovini rabljenom robom u Oaklandu, pronašao je 29-godišnji Novozelanđanin. Kaže da ne zna razmjere tajnosti tih podataka, ali da mu je žao što ih je ikada vidio.

Chris Ogle iz Whangareija u posjetu SAD-a, u Oklahomi je kupio rabljeni MP3 za deset dolara, a kada je došao kući i pokrenuo uređaj otkrio je da se na njemu nalaze podaci američke vojske. Dokumenti koji su se otvarali pred njegovim očima sadržavali su brojeve telefona i osobne detalje američkog vojnog osoblja. Ogle kaže kako ne zna razmjere povjerljivosti ovih podataka, niti koliko je štetno što je ih je vidio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reciklirati i zaraditi Mašina koja 'kupuje' vaš stari mobitel Slika nije dostupna 400 pripadnika posade FOTO: Zapovjedni brod američke 6. flote u Dubrovniku

Na playeru je pronašao 46 fileova koji uključuju imena vojnika smještenih u Afganistanu i vojnog osoblja koje se borilo u Iraku. Dokumenti su uključivali detalje opreme koja je poslana u bazu i privatne informacije o vojnicima koji uključuju brojeve zdravstvenog osiguranja, a jedna je vojnikinja navedena kao trudna.

Peter Cozens, direktor strateških studija na Sveučilištu Victoria u Wellingtoneu rekao je kako je stavljanje podataka na MP3 player kršenje jednom od najvažnijih vojnih pravila. 'Jedno od prvih pravila u vojsci jest da oponentu ne dajete podatke koji bi mogli kompromitirati vaš položaj ni koji način', kaže Cozens. Američko ministarstvo obrane zabranilo je u studenom prošle godine korištenje prenosivih medija za  prijenos podataka, poput CD-a, DVD-a i floppy diskova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene