Ulicama Pyongyanga prošla je jedna od najvećih vojnih parada u Sjevernoj Koreji.


U velikoj i savršeno uvježbanoj paradi sudjelovao je velik broj ljudi, vozila, raketa i artiljerije. Sve to pred očima gomile, ali i 'dragog vođe' Kim Jong-ila. Paradom se obilježava 65. obljetnica vladajuće stranke.

Zanimljivo je da se uz oca pojavio i njegov najmlađi sin Kim Jong-il, koji da će naslijediti svog moćnog oca. Kim Jong-il je prošlog mjeseca dobio čin generala. On treći i najmlađi sin i ima 27 ili 28 godina. Njegov djed Kim Il Sung vladao je gotovo 50 godina i od njega je stvoren božanski mit i kult ličnosti u državi.

Vezani članci Slika nije dostupna Kim Jong-un sjevernokorejski nasljednik? Slika nije dostupna Kim Jong Il imenovao 25-godišnjeg sina za nasljednika?

Njegov sin, Kim Yong Il je preuzeo vlast nakon smrti oca od srčanog udara 1994. godine. Kim Il Sung je nazvao sebe 'Veliki vođa', a Kim Jong-il 'Dragi vođa'. Kim Jong-il je sada narušenog zdravlja te se pretpostavlja da je prije dvije godine pretrpio srčani udar. Upravo zato se pretpostavlja da se njegov najmlađi sin s njim pojavljuje u javnosti jer bi ga mogao uskoro naslijediti.

>> Kim Jong-un operirao lice da liči na Velikog vođu

Osim sjevernokorejskih čelnika i kineskih dužnosnika, koji su bili u posjeti, paradu su mogli vidjeti i oni koji nsu bili prisutni jer je sve uživo prenosila državna televizija, prenosi Reuters. Ova će parada vjerojatno biti proglašena najvećom u povijesti Sjeverne Koreje.