Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Uzbekistanu je uvedena bizarna zabrana pjesama s 'besmislenim stihovima' koji ne 'veličaju domovinu'. Državna agencija je već oduzela dozvole za pjevanje nekolicini glazbenika i bendova.


Režim Islama Karimova, čovjeka koji već gotovo 25 godina vlada Uzbekistanom, uveo je zabranu 'besmislenih' pjesama na tamošnjoj estradi. Ministarstvo kulture i sporta objavilo je odluku o zabrani svih glazbenih uradaka čiji stihovi ne 'veličaju domovinu'.

>> Pet najvećih diktatora našeg vremena!

Vezani članci Marko Antolković (Foto: Nova TV) Roditeljima nije rekao da se prijavio u hit-show, ali tek onda je slijedilo pravo iznenađenje i šok Princeza Diana (Foto: Profimedia) Svjedok tragične smrti Lady Di otkrio dosad nečuvene detalje kobne noći: "Rekli su mi da šutim"

Za kontrolu kvalitete pjesama zadužena je državna agencija Uzbeknavo, koja svim glazbenicima izdaje dozvole za pjevanje, a već je krenula u lov na besmisao, oduzevši dozvole nekolicini pjevača i pop bendova. Obrazloženje je da su im stihovi 'besmisleni' te da im nedostaje 'umjetničke vrijednosti'.

'Njihove pjesme nisu prilagođene kulturnoj tradiciji našeg naroda, u suprotnosti su s našom moralnom baštinom i mentalitetom', stoji u priopćenju Uzbeknava, koje prenosi Times of Central Asia.

'Ne smijemo zanemariti našu dužnost slavljenja domovine, našeg naroda i njegove sreće', dodaje se u priopćenju.

Dio glazbenika je prošao tek s 'oštrim upozorenjima' i naredbom da, ako ne žele izgubiti dozvole, najkasnije do 1. srpnja iz svojih uradaka moraju ukloniti 'kreativne nedostatke'.

Zanimljivo je da država nije dirala Gulnaru Karimovu, pjevačicu, glumicu, dizajnericu, diplomatkinju i jednu od najmoćnijih uzbekistanskih poduzetnica, koja je usto predsjednikova kći.

Ona nastupa pod umjetničkim imenom Guguša i njezini su glazbeni spotovi redovita pojava na uzbekistanskim televizijskim kanalima. No, stihovi, primjerice, njezina najnovijeg hita 'How Dare' očito su zadovoljili moralne standarde državnih organa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook