Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U medije je dospjela snimka trenutka u kojem se lavina, prouzročena potresom u Nepalu, sručila na bazni alpinistički kamp na Mount Everestu.


Lavinu je snimio njemački alpinist Jost Kobusch koji je udar nevjerojatne količine snijega iz lavine usporedio s nuklearnom eksplozijom.

Vidi se kako alpinist pred lavinom bježi u šator te nekoliko trenutaka kasnije biva prekriven snijegom.

Vezani članci Nova željeznička nesreća u Egiptu 01 Četiri vagona iskočila iz tračnica u Egiptu: 11 umrlih, a 98 ozlijeđenih U automobilskoj nesreći poginula jedna osoba 01 Detalji tragedije kod Nove Gradiške: Sletio u kanal pa udario u stup i prevrnuo se. Preminuli muškarac vozio bez vozačke i koristio mobitel

Stručnjaci su znali da stiže katastrofa i upozorili su vlasti

Čuje se kako Kobusch nekome dovikuje 'drži se za moju jaknu', kako bi ga spasio od naleta jakog vjetra.

Obojica su izbjegli ozbiljne ozljede, za razliku od 18 njihovih kolega alpinista koji su poginuli u naletu lavine.

Oni su samo dio crne brojke od 3218 ljudi za koje je potvrđeno da izgubili živote u potresu od 7.9 stupnjeva po Richteru koji je u subotu pogodio Nepal. Ozlijeđeno je 6.538 osoba.

Ovaj potres je prouzročio najgoru katastrofu u toj podhimalajskoj zemlji od 1934. godine.

U nedjelju je zabilježen još jedan potres, jakosti 6,7 po Richteru, pa su liječnici izveli stotine pacijenata iz sveučilišne bolnice u Katmanduu, te ispred nje podigli šator u koji je smještena improvizirana operacijska dvorana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook