Norveško mjestašce Rjukan zbog konfiguracije terena svake godine punih šest mjeseci provede u sjeni okolnih brda. Uskoro bi sunčeva svjetlost ondje trebala dopirati svaki dan.


Stanovnicima norveškog mjestašca Rjukana uskoro će biti ispunjen stoljetni san. Njihovo će selo od sada zahvaljujući velikim zrcalima i u zimskim mjesecima obasjavati sunčeva svjetlost.

Vezani članci Erna Solberg Možete li zamisliti ovo u Hrvatskoj? Inače za to ne kažnjavaju građane, ali su premijerku opalili po džepu Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Još jedna europska zemlja produljila obustavu primjene AstraZenece: "Sumnjamo na vezu cjepiva i teških nuspojava"

Rjukan se nalazi na jugu Norveške u dolini okruženoj brdima. Iako nije riječ o nekim impozantnim planinskim vrhovima, dovoljno su visoki da mjesto ostave u sjeni čitavih šest mjeseci svake godine.

>> VIDEO Na zgradi NACRTALI PROZORE da bi brže prodali stanove

Lokalni umjetnik Martin Andersen odlučio je oživiti stotinjak godina staru ideju o zrcalima na vrh 450 metara visokog brda s kojeg puca pogled na samo središte mjesta.

Postavio ih je tri komada - svako je površine 17 četvornih metara, a dizajnirani su tako da reflektiraju sunčevu svjetlost direktno prema selu i to na površini od oko 600 četvornih metara.

Prosječni čovjek, ne uperi li pogled prema zrcalima, ne bi trebao primijetiti veliku razliku u odnosu na pravi sunčev sjaj, s obzirom da će refleksija biti u rasponu od 80 do 100 posto punoga sjaja.

Da bi svjetlost do Rjukana dopirala tijekom cijeloga dana, brinut će se i poseban računalni program uz pomoć kojega će se zrcala okretati i tako pratiti sunce. Ugrađena je i posebna oprema za automatsko pranje zrcala kako ne bi došlo do pretjeranog smanjenja refleksije.

Spomenuti Martin Andersen priznaje da su njegovi sumještani isprva bili skeptični prema oživljenoj ideji o zrcalima. 'Ovo je na neki način 'mikimaus' ideja, ali s druge strane bilo ju je relativno jednostavno prodati', rekao je Reutersu.

Zrcala će u 'pogon' biti puštena u srijedu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook