Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još malo pa spašeni

VIDEO: Spasioce samo sati dijele od rudara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čileanski spasioci ističu kako ih možda još sati dijele od probijanja tunela do zarobljene 33-ojice rudara.

Posljednja vijest oko bušenja tunela bila je ta da treba još samo 34 metra da bušilica stigne do rudara na 700 metara dubine. Ipak, spasioce se upozorava da ne srljaju, kako ne bi oštetili bušilicu ili je zaglavili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sumorna istina Rudari mirno primili vijest da će još mjesece provesti pod zemljom Slika nije dostupna Operacija spašavanja Rudari u Čileu još ne znaju da moraju čekati 4 mjeseca

>> Čile: Prvi rudari će biti izvučeni u utorak

Ministar rudarstva Laurence Golborne novinarima je rekao kako će izvlačenje rudara na površinu iz rudnika San Jose, početi tek za otprilike tri do osam dana. 'Jako smo blizu. Bilo bi vrlo komplicirano, da nakon sveg ovog truda oštetimo rupu. Trebamo biti iznimno oprezni i izvesti to kontrolirano', istaknuo je Golborne, prenosi BBC.

Trube i sirene

Inženjer na čelu tima spasioca koji buše rupu do rudara Andre Sougarret, dodao je kako će se morati poslati kamera niz dugačku rupu, kako bi se svi uvjerili da nema opasnosti za rudare. Kad spasioci jednom probiju kompletan vertikalni tunel, trubama i sirenama će dati do znanja obiteljima rudara kako je bušenje gotovo.

Tad će se pomoću kamere utvrditi mogu li se rudari kapsulom izvući bez oblaganja stijenki tunela čeličnim cijevima. Ta bi se odluka trebala uskoro donijeti, rekao je Golborne. Za te potrebe, na teren su dovezene i velike dizalice, koje bi spuštale čelične cijevi niz tunel. Procjenjuje se kako će svakom rudaru trebati po sat vremena da ga se izvuče na površinu.

Sunčane naočale i stotine novinara na dočeku

Prije spašavanja, rudarima će spasioci dostaviti naočale za sunce, kako ih ne bi sunčevo svijetlo nakon toliko vremena pod zemljom iritiralo i zaslijepilo ih. Gotovo pa da i ne treba govoriti kako će stotine novina s raznoraznih strana svijeta pokrivati taj monumentalni epilog najvećeg spašavanja rudara u svijetu dosad.

Podsjetimo, 33 rudara zarobljena su u rudniku San Jose još od 5. kolovoza, nakon što se dio rudnika urušio. Dosad u svijetu nitko nije ostao toliko dugo zarobljen pod zemljom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene