Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Astronomska kamera snimila

VIDEO: Snimka meteora iznad Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomska stanica u Beogradu uspjela je snimiti meteor za koji se sumnja da je pao u Srbiji.

Pročitajte i ovo Izgaranje meteora - 2 gorio na nebu U potrazi za meteorom koji je pao u subotu: Komadi svemirskog tijela mogli bi biti jako vrijedni, ali za nalaznika nema dobrih vijesti Slika nije dostupna SJAJAN POPUT MLADOG MJESECA Meteor iznad Zadra uznemirio građane: Ne pripada niti jednom poznatom meteorskom roju

Srpski astronomi snimku su napravili na Astronomskoj stanici Vidojevica smještenom kod Prokuplja, a na njoj se vidi bljesak meteora. 'Detaljnija istraživanja su u tijeku. Bučna eksplozija i potres, koji su građani prijavili, najvjerojatnije su posljedica udarnog vala tijekom raspadanja meteora pri velikoj brzini u atmosferi', rekao je dr. Milan Bogosavljević, voditelj srpskih astronoma za portal Blic.

>> Meteor u Srbiji probio zvučni zid i nastavio prema Kosovu

>> FOTO: Krater meteora našao preko Google Eartha

U petak je prolazak meteora izazvao znatiželju stanovnika duž cijele Srbije. Bilo je puno dojava o velikoj buci koju stvara meteor probijanjem zvučnog zida te dojava o padu meteora. Stanovnici Srbije krenuli su potragu za dijelovima meteora koji na tržištu postižu veliku cijenu i do stotine tisuća eura, a ne može se dogoditi da netko nešto podvali umjesto originalnog meteorita.

Raspored nekih kemijskih elemenata u meteoritu, posebno nikla, razlikuje se od onih koji se dobivaju nekakvim umjetnim putem u laboratorijama gdje se simulira; brzina, tlak i temperatura. Svaki orginalni meteorit mora imati opnu koja se stvara pri visokoj temperaturi, tlaku i brzini. Ponekad, ako je veći meteor, težak nekoliko kilograma, zna eksplodirati neposredno iznad tla, pa je moguće pronaći neke manje djelove.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene