Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Astronomska stanica u Beogradu uspjela je snimiti meteor za koji se sumnja da je pao u Srbiji.


Srpski astronomi snimku su napravili na Astronomskoj stanici Vidojevica smještenom kod Prokuplja, a na njoj se vidi bljesak meteora. 'Detaljnija istraživanja su u tijeku. Bučna eksplozija i potres, koji su građani prijavili, najvjerojatnije su posljedica udarnog vala tijekom raspadanja meteora pri velikoj brzini u atmosferi', rekao je dr. Milan Bogosavljević, voditelj srpskih astronoma za portal Blic.

Vezani članci Vatrena kugla u Australiji (Foto: screenshot Reuters) Na nebu iznad Austraije eksplodirala vatrena kugla, zvjezdarnicu u Perthu zatrpali pozivi uspaničenih građana Zasljepljujuća eksplozija zaprepastila stanovnike (Foto: screenshot/APTN) "Eksplozija" zaprepastila stanovnike: Noć se pretvorila u dan, stručnjaci odmah izišli na teren

>> Meteor u Srbiji probio zvučni zid i nastavio prema Kosovu

>> FOTO: Krater meteora našao preko Google Eartha

U petak je prolazak meteora izazvao znatiželju stanovnika duž cijele Srbije. Bilo je puno dojava o velikoj buci koju stvara meteor probijanjem zvučnog zida te dojava o padu meteora. Stanovnici Srbije krenuli su potragu za dijelovima meteora koji na tržištu postižu veliku cijenu i do stotine tisuća eura, a ne može se dogoditi da netko nešto podvali umjesto originalnog meteorita.

Raspored nekih kemijskih elemenata u meteoritu, posebno nikla, razlikuje se od onih koji se dobivaju nekakvim umjetnim putem u laboratorijama gdje se simulira; brzina, tlak i temperatura. Svaki orginalni meteorit mora imati opnu koja se stvara pri visokoj temperaturi, tlaku i brzini. Ponekad, ako je veći meteor, težak nekoliko kilograma, zna eksplodirati neposredno iznad tla, pa je moguće pronaći neke manje djelove.