Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otpad kojI je doplutao do Pelješca samo je mali dio onoga što se može vidjeti na albanskim plažama.


Reutersova novinarka Deborah Lutterbeck u travnju ove godine izvještavala je o alarmantnoj situaciji u Albaniji čije se plaže koriste kao 'najpraktičnije' odlagalište otpada. Stravični prizori tona i tona smeća dolaze s plaža na rtu Kepi i Rodonit, 40-ak kilometara od Drača. Pretpostavlja se da je otpad s Pelješca i Mljeta upravo došao s tog područja.

>>  'Uvala na Pelješcu se izgledom vraća u normalu'

Vezani članci Slika nije dostupna Curavić nije zaražen: Više bih volio da me pojeo morski pas Slika nije dostupna 'Uvala na Pelješcu se izgledom vraća u normalu'

'Turisti ovdje više ne dolaze, tu i tamo prođe koji ribar u brodici jer da bi došao do ribe mora ploviti što dalje od zagađene obale. Ove plaže predstavljaju ogromnu opasnost za zdravlja svih ljudi koji žive u blizini', naglašava novinarka.

'Većina otpada dolazi iz glavnog grada Tirane i preko rijeka koje se ulijevaju u Jadransko more jer se svi gradovi rješavaju otpada upravo preko rijeka', ističe Lutterback napominjući kako je albanska obala zbog izolacije za vrijeme komunizma ostala zaštićena od prekomjerne izgradnje, no da su divlja odlagališta otpada uništila sav njezin potencijel.