Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još vrijede

VIDEO: Sjećate li se njemačkih maraka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadolazeća kriza razotkriva svašta - pa i održava stara uvjerenja. Njemačka marka - nekad simbol jakosti europskih valuta opet je u optjecaju. Prigodno je primaju trgovci na berlinskom božićnom sajmu.

Sjećate se orla? Godinama nam je mjerio standard života, kupovali smo ga na crno u crnim vremenima, plaće su nam bile u njegovoj protuvrijednosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz crkve sv. Marka Deur: Zabrinut sam za situaciju u kojoj se nalazi država, apeliram na mir Slika nije dostupna Poletio s Burj Khalife VIDEO Kao u Gospodaru prstenova: Čudesna snimka leta na orlovim leđima

Zbog ove novčanice sjećamo se djetinjstva. Kad bi nam desetinu orla za božić ili uskrs u džep gurnuo rođak zaposlen na njemačkoj baušteli. I onda su ga ukinuli, što je za sve nas bio pravi emotivni šok. A bogme bio je i za nijemce.

Do ovogodišnjeg božićnog sajma. Kriza je pa štandovi vrište: primamo i stare marke u 2:1 omjeru za euro.

A 'orlova' u Njemačkoj ima. Nijemci čini se, prije 6 godina nisu vjerovali da će euro nešto opstati pa su po ladicama i čarapama ostavili zalihu svog starog novca.

Procjenjuje se da svijetom kola još oko 14 milijardi nekadašnjih njemačkih maraka. Pola te svote garantirano optječe u čarapama i tajnim kutijicama po balkanskim selima.

Da ih je izvaditi i zamijeniti, vjerojatno bi se ojačao BiH proračun, a i blagajne nekih hrvatskih regija. No čini se da su teško zarađeni orlovi i dalje ikona. 

Više u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene