Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puca beton

VIDEO: SAD-u prijete tisuće nedovoljno zatvorenih bušotina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće napuštenih naftnih bušotina u Meksičkom zaljevu potencijalna su ekološka 'minska polja' koja se već desetljećima ignoriraju, upozoravaju stručnjaci.

Devastirajuće posljedice oštećene bušotine British Petroleuma, prilikom istjecanja milijuna galona nafte u Zaljev mogle bi se ponoviti jer nakon što su ih kompanije prestale koristiti, velik dio napuštenih bušotina su nedovoljno zatvorene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uskoro gotova prva bušotina Istjecanje nafte bit će zaustavljeno za dva tjedna? Slika nije dostupna Robotizirane ronilice postavile Postavljena kupola iznad bušotine, ali nafta i dalje curi

U Zaljevu ima i više od 27.000 napuštenih bušotina, a neke datiraju i iz 1940-ih. 'Ne znamo što se događa u našim vodama i to je nedopustiva situacija', rekao je John Amos, predsjednik ekološke organizacije SkyTruth.

>> Meksičkim zaljevom plutaju kuglice katrana

Napuštene bušotine trebale bi biti trajno zatvorene ogromnim količinama betona, ali stručnjaci se pribojavaju da bi materijal mogao erodirati ili da ga kompanije pri uštedi novca nisu nanijele onoliko koliko je propisano.

Prema propisima za privremeno zatvorene bušotine od naftnih kompanija zahtjeva se da ih trajno zatvore unutar godinu dana, ali praksa je malo drugačija i čak više od 1.000 bušotina nije zatvoreno onako kako bi to trebalo biti.

Kao bolan podsjetnik što bi se moglo dogoditi tim bušotinama ako se ne zatvore kako bi trebalo je primjer s kojom se i dva mjeseca nakon nesreće bori BP. I bušotina u Deepwater Horizon bila je privremeno zatvorena, a onda je 20. travnja cement popustio, što je dovelo do jedne od najvećih nacionalnih katastrofa u povijesti SAD-a, piše AP.

Prema podacima američke Vlade, samo je BP u Zaljevu zatvorio 600 bušotina. 'Cement se u kućištu može smanjiti, mogao bi ostarjeti, i ako ne koristite odgovarajući cement mogao bi puknuti i tako bi mogao postati slaba točka', pojasnio je Iraj Ershaghi naftni inženjer sa Sveučilišta Southern California, a državni službenici procjenjuju da su deseci tisuća bušotina koje nisu u upotrebi, loše zatvoreni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene