Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Berlusconi prekršio protokol

VIDEO: Zbog razgovora s Erdoganom začepio uši tijekom odavanja počasti poginulima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski premijer Silvio Berlusconi je, oglušivši se na protokol, preskočio ceremonije vezane uz sastanak na vrhu NATO-a.

Berlusconi je mobitelom dugo razgovarao s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom oko imenovanja budućeg glavnog tajnika Saveza, ali napredak nije postignut.
Berlusconi je pokušao uvjeriti Erdogana da se više ne protivi imenovanju Danca Andersa Fogha Rasmussena na dužnost glavnog tajnika NATO-a, izjavili su izvori, a prenijeli su Ansa i informativna televizijska postaja Sky Tg24.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Erdoganov plakat u Istanbulu Vanjska politika u službi unutarnje Bouncer s Bospora: Što je potrebno da Turska pusti Švedsku u NATO?

Berlusconi je po dolasku u Kehl, na njemačkoj obali Rajne, izašao iz službenog automobila razgovarajući na mobitel i nastavio razgovarati umjesto da krene prema njemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja ga je čekala na crvenom tepihu.

Začepio uho tijekom počasti poginulim vojnicima

Merkel je, smiješeći se slegnula ramenima, nastavila dočekivati goste, odustavši na kraju od nakane da službeno podzravi Berlusconija. Talijanski se premijer nije pridružio povorci čelnika NATO-a koji su mostom preko Rajne prešli u Francusku nego je ostao na njemačkoj strani. Čak je prstom začepio uho dok su fanfare odavale počast poginulim vojnicima NATO-a kako bi bolje čuo Erdogana.

Erdogan je, inače, ostao u Turskoj, a zemlju na summitu predstavlja predsjednik Abdullah Gul. Turska se protivi Rasmussenovom imenovanju jer se nije ispričao zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda koje su uvrijedile muslimane. Iz izvora u talijanskom izaslanstvu saznaje se da Berlusconijevo telefoniranje nije urodilo plodom i da je Turska ostala pri svome stavu.

Rasmussen izabran za novog glavnog tajnika NATO-a

Čelnici NATO-a izabrali su u Strasbourgu danskog premijera Andersa Fogha Rasmussena za novog glavnog tajnika Saveza. Odluku je objavio aktualni glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer, kojem mandat završava 1. kolovoza.

Sarkozy: Francuska ponovo zauzima svoje mjesto u Savezu

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je pred čelnicima zemalja NATO-a u Strasbourgu da 'Francuska ponovno zauzima svoje mjesto u Savezu', potvrdivši njezin povratak u vojno zapovjedništvo. 'Mi smo iz iste obitelji, saveznici smo, prijatelji, jednakih uvjerenja', istaknuo je predsjednik Sarkozy na početku sjednice Sjevernoatlanstkog vijeća.

Francuska se povukla iz zapovjednih struktura NATO-a 1966. godine odlukom tadašnjeg predsjednika Charlesa de Gaullea, kojem se nije svidjela američka dominacija u Savezu. 'Nato je organizacija za mir, a ne za rat', rekao je Sarkozy i dodao kako je zajednička francusko-njemačka organiazcija ovoga summita dokaz odanosti miru. Njemačka kancelarka Angela Merkel je dodala da je francusko-njemačko savezništvo jedan od temelja transantlantskog i europskog savezništva.

'NATO nema pravo izgubiti u Afganistanu'

Sarkozy je potom govorio o Afganistanu i rekao kako NATO 'nema pravo izgubiti' u toj zemlji. 'Tamo se odlučuje o slobodi u tom dijelu svijeta', rekao je. Sarkozy je pohvalio novu američku strategiju za Afganistan, a u tome mu se pridružila njemačka kancelarka Angela Merkel. 'Afganistan je naše ispitivanje istine', dodala je kancelarka Angela Merkel i nastavila da savez ne smije dozvoliti da terorističke mreže ostanu u toj zemlji.

Nismo protiv Afganistanaca, uz njih smo, naglasila je kancelarka, naglasivši njemačku spremnost da u zemlju pošalje više vojnika, instruktora i novca, ali s krajnjim ciljem 'afganizacije' tamošnjih snaga sigurnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene