Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burni 1. maj

VIDEO: U prosvjedima ozlijeđeno 29 policajaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U središtu Berlina u ranim jutarnjim satima došlo je do sukoba policije i prosvjednika okupljenih povodom Praznika rada. Kamenje i boce bacane su na policiju i parkirane automobile, zapaljeni su kontejneri za smeće, a prosvjednici su potpuno demolirani nekoliko autobusnih stajališta. Policija, među kojima je 29 lakše ozlijeđenih, koristila je suzavac kako bi spriječila daljnje nasilje.

Gužva i metež koji je jučer navečer nastali na ulicama Berlina između prosvjednika i policije postali su tradicionalno 'zagrijavanje' za prave prosvjede koji obilježavaju Praznik rada. Policija je izvijestila da se na Trgu Boxhanger okupilo 500-tinjak ljudi, a desetak ih je uhićeno. Sve je počelo od okupljanja mladih koji su uz Praznik rada krenuli proslaviti i tri neradna dana što su pred njima, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Netko se veseli zimi VIDEO: Ledeni festival otvorio vrata posjetiteljima

Policija promijenila taktiku

Lokalni političari osvrnuli su se na jučerašnje nerede i usporedili ih s prijašnjim prosvjedima kada su radnici i sindikalni predstavnici maršem kroz Berlin zahtijevali veća prava radnika. Od 1987. godine kada su u prosvjedima uoči Praznika rada demolirani neki dijelovi Berlina te od kada je policija promijenila taktiku pa više ne tuče prosvjednike nego je postala miroljubljivija, i prosvjedi i nasilje je u padu.

No, ove godine je gospodarska kriza, koja je sa sobom donijela nezaposlenost i nezadovoljstvo, pogurala ljude na ulice koji su počeli prosvjedovati. Zbog toga je 5000 pripadnika njemačke policije na Praznik rada u punoj pripravnosti.  

Prosvjedni marševi diljem svijeta

U Istambulu je danas policija bila primorana koristiti vodene topove i suzavce kako bi rastjerala nekoliko tisuća prosvjednika. nekoliko prosvjednika je uhićeno, javljaju turske vlasti. I diljem Francuske planirano je nekoliko prosvjednih marševa, a povorke radnika krenule su i Azijom, Kambođom, Japanom i Filipinima. Veliki marševi prosvjednika očekuju se u Španjolskoj, Italiji, Rusiji i Kubi, piše BBC.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene