Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob na Kosovu

VIDEO: Potukli se monasi u Gračanici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladika Artemije i grupa od dvadesetak monaha izazvali su tučnjavu u manastiru Gračanica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Služili mise Prosvjedi u Crnoj Gori zbog privođenja svećenika, policija bacila suzavac: "Ustaše! Ne damo vladiku" Slika nije dostupna Hristos se rodi Danas je pravoslavni Badnjak, Josipović i Milanović idu na liturgiju

Vladika Artemije u raskolu je sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a ne samo da nije ispoštovao odluke crkvene vlade i patrijarha Irineja o postavljanju privremene uprave u eparhiju, već je na Sretenje izazvao tučnjavu, piše Blic. Djelovanje vladike Artemija i nekoliko njemu najbližih monaha koji su iz sobe u manastiru Gračanica na Kosovu telefonom pozivali na pobunu, dovelo je do toga da su reagirati morali kosovska policija i KFOR.

Ubrzo nakon što su stanovnici Gračanice došli u crkvu na liturgiju koju je služio vladika Atanasije, novoimenovani administrator Eparhije raško-prizrenske, počelo je okupljanje na ulazu u manastir pristalica Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i pokreta 'Obraz' i '1389', sa sjevera Kosova. U ovoj je grupi svo vrijeme bilo i dvadesetak monaha koji su fanatično zagovarali ulazak u manastir kako bi 'preuzeli kontrolu'.

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja oko 14 sati fizički su nasrnuli na monahe koji su bili u dvorištu manastira. Na sreću, nitko od napadnutih nije teže ozlijeđen. U pomoć su stigli pripadnici KFPR-a te su iz dvorišta izgurali napadače i zaključali ulaz manaastira. Ali napadači nisu odustali, već su preskakali ogradu, otvorili sporedna vrata dvorišta i počeli provaljivati u zgradu. U smirivanju situacije pomogao je razgovor patrijarha Irineja i vladike Artemija. Episkop se tek poslije tog razgovora obratio napadčima i poručio im da se raziđu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene