Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje suđenje

VIDEO Ponovno oživljena scena iz najtežeg napada od 11. rujna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadeset mjeseci nakon atentata u Bostonu, suđenje jedinom osumnjičenom, mladom muslimanu čečenskog podrijetla, počinje u ponedjeljak izborom porote.

Džoharu Carnajevu (21), koji bi trebao biti prisutan u ponedjeljak na saveznom sudu u Bostonu, prijeti smrtna kazna za te napade, najteže od 11. rujna u SAD-u.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

U njima su poginule tri osobe, među kojima jedno dijete, 264 ih je ozlijeđeno, 15. travnja 2013. kad su dvije bombe kućne izrade eksplodirale s 12 sekundi razmaka u gomili okupljenoj blizu ciljne linije maratona, oživljujući strah od terorizma u SAD-u.

Suđenje koje bi trebalo trajati najmanje tri mjeseca sigurno će probuditi još bolne uspomene.

Carnajev je s osam godina stigao u područje Bostona s obitelji, a naturaliziran je 2012.

Bit će sam na suđenju. Njegov stariji brat Tamerlan (26) kojega će obrana htjeti predstaviti kao mozak napada koji su braća sami pripremili, kako se čini, ubijen je četiri dana kasnije u žestokom sukobu s policijom.

VIDEO Snimke obračuna policije i osumnjičenog za bombaški napad

Bostonska 'kuća s brodom' postala nova atrakcija

Nakon potrage u koju je krenulo na tisuće policajaca, Džohar Carnajev uhićen je nekoliko sati nakon smrti svojeg brata, skriven u brodu, u jednom vrtu u predgrađu Bostona. Teško je ranjen.

Odabir porote trebao bi trajati najmanje dva tjedna a pozvano je 1200 ljudi na sud. Na kraju kreće proces eliminacije dok se strane ne suglase oko 12 porotnika i 6 zamjena.

Carnajeva će braniti skupina od pet odvjetnika među kojima Judy Clarke, stručnjakinja za slučajeve koji uključuju smrtnu kaznu.

Izbjegla ju je za nekoliko svojih klijenata 90-ih godina, posebice za počinitelja atentata na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. (dvoje mrtvih). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene