Ciklona najjačeg stupnja jačine protutnjila je otočjem i iza sebe ostavila - katastrofu.


Tropska ciklona Pam, koja je poharala u subotu pacifičko otočje Vanuata, istočno od Australije, ostavila je iza sebe neviđenu pustoš, a za sada je potvrđena smrt osam šest osoba, no UN izvještava kako su u oluji poginuli deseci osoba, javljaju svjetski mediji. Glavni grad, Port Vila, u kojem živi 30 tisuća stanovnika gotovo je sravnjen sa zemljom.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO i FOTO Bura puhala i do 238 km/h: Na muškarca palo stablo i ubilo ga! Slika nije dostupna 'Zaboravite na Sljeme, opasno je!'

Oluja i arktičke hladnoće otkazale na tisuće letova, zatvorene i škole

Pam je puhala brzinom od 270 kilometara na sat, a neki naleti vjetra bili su i 325 kilometara/sat! Već se govori o najgoroj tropskoj oluji koja je ikada pogodila područje južnog Pacifika, piše CNN.

Australski Crveni križ javlja o nevjerojatnoj katastrofi koja je uništila gotovo sve - ljudi su ostali bez domova, hrane, odjeće. Oluja je počupala krovove i drveće te ostavile arhipelag s malo struje, lošim komunikacijskim vezama i opasnošću od gladi i žeđi.

Humanitarni djelatnici su rekli da će proći dani ili tjedni prije nešto se utvrdi broj mrtvih i razmjeri razaranja.

"Izgledalo je kao da je došao kraj svijeta", rekla je glasnogovornica UNICEF-a Alice Clements.

"Kao da je eksplodirala bomba u središtu grada. Nema struje. Nema vode", kazala je.

Snažna oluja popraćena žestokim vjetrovima i poplavama pogodila je i otoke Tuvalu, Kiribati i Solomonsko otočje, uzrokujući značajne štete.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook