Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50. obljetnica prvog leta u orbitu

VIDEO: 108 minuta koje su promijenile svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao što je i najavljivano, na današnji dan, na YouTubeu je pušten dokumentarac 'First Orbit', koji rekonstruira let Jurija Gagarina u svemir. Dokumentarac prenosimo u cijelosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samo na DNEVNIK.hr EKSKLUZIVNO Pogledajte najnoviji dokumentarac o Donaldu Trumpu Slika nije dostupna Emitirat će se 18. studenog USIDRENI Nova TV snimila dokumentarac o Vukovaru

Astronauti i kozmonauti iz raznih zemalja okupili su se u moskovskom muzeju Space Memorial, kako bi obilježili 50 obljetnicu prvog čovjekovog leta u svemir, kojeg je izveo ruski kozmonaut Juri Gagarin.

Gagarin je prvi čovjek u povijesti koji je odletio u svemir, a njegov let u orbiti oko Zemlje trajao je 108 minuta. Povijesni let dogodio se na današnji dan, 12. travnja 1961. godine.

'Dobar prijatelj i kolega'

Među uzvanicima u spomenutom moskovskom muzeju pojavila se i Svetlana Savitskaja, prva žena koja je obavila šetnju u svemiru i koja je sudjelovala u dvije svemirske misije 1982. i 1984. godine, prenosi agencija Reuters. Gagarinu se, kaže ona, prije svega divila. 'Gagarin je bio dobar prijatelj i dobar kolega. Bio je naš kapetan, tijekom treniranja ženskog tima kozmonauta. On je obavljao većinu vježbi i pomagao nam savjetima', rekla je Savitskaja.

Yang Liwei, prvi kineski astronaut, poručio je kako je Gagarinovo iskustvo bilo inspiracija i poticaj kineskom svemirskom programu. Liwei je pozvao i na promociju međunarodne suradnje u istraživanju svemira, od kojeg bi svo čovječanstvo imalo koristi.

UN prihvatio rezoluciju za proglašenje Međunarodnog dana leta u svemir

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u nedavnom je intervjuu za CCTV, povodom 50. obljetnice Gagarinovog leta u svemir, izjavio kako on sam vjeruje da je taj let bio uistinu revolucionaran događaj, koji je nosio visoku simboličku vrijednost. Bilo je to veliko dostignuće za rusku kozmonautiku, koje je svijet dovelo u novu, eru svemira, rekao je Medvedev.

Rusija je povodom 50. obljetnice prvog čovjekovog leta u svemir odlučila današnji dan proglasiti 'Dan leta u svemir', a i Ujedinjeni narodi prihvatili su nacrt rezolucije koju je predala Rusija, da se današnji dan proglasi Međunarodnim danom leta u svemir.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene