Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jak vjetar nosi pijesak

VIDEO: Pješčana oluja u Kini već treći dan, Peking prekriven pijeskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
90 milijuna Kineza već tri dana nisu u stanju voditi normalan život zbog pješčanih oluja koje haraju sjevernim i sjeverozapadnim dijelom Kine. Pogledajte video.

Pješčana oluja već treći dan utječe na promet i život 90 milijuna stanovnika na području od 2,3 milijuna četvornih metara. Pijeskom su 'zasipane' cijele regije Xinjiang Uygur i Unutrašnja Mongolija, provincije Gansu i Shanxi te glavni gradovi uključujući i Peking.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ćudljivo vrijeme VIDEO: Pješčana oluja obojala grad u žuto Slika nije dostupna Otežana vidljivost i disanje VIDEO: Pješčana oluja zažutila dio Azije

Jaki vjetar koji je započeo u petak puhao je više od 24 sata i pijesak odnio u Unutrašnju Mongoliju, uključujući i glavni grad Hohhot. U nekim je regijama zabilježen pad temperature i do 10 stupnjeva. Peking je oluja pogodila u subotu. Ulice glavnog grada prekrila je sitna prašina, a meteorološka služba upozorava kako je kvaliteta zraka jako štetna za zdravlje. Stanovnicima se savjetuje da nose zaštitne maske te da dobro zatvaraju vrata i prozore.

Pustinjske površine u Kini sada čine čak trećinu ukupnog teritorija zemlje zbog pretjeranog napasanja stoke, sječe šuma, širenja gradova i suša. Prema procjenama Kineske akademije znanosti broj pješčanih oluja se u zadnjih 50 godina povećao čak šest puta - na oko 20 godišnje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene