Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

90 milijuna Kineza već tri dana nisu u stanju voditi normalan život zbog pješčanih oluja koje haraju sjevernim i sjeverozapadnim dijelom Kine. Pogledajte video.


Pješčana oluja već treći dan utječe na promet i život 90 milijuna stanovnika na području od 2,3 milijuna četvornih metara. Pijeskom su 'zasipane' cijele regije Xinjiang Uygur i Unutrašnja Mongolija, provincije Gansu i Shanxi te glavni gradovi uključujući i Peking.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Pješčana oluja zažutila dio Azije Slika nije dostupna Foto: Pješčana oluja u Iraku

Jaki vjetar koji je započeo u petak puhao je više od 24 sata i pijesak odnio u Unutrašnju Mongoliju, uključujući i glavni grad Hohhot. U nekim je regijama zabilježen pad temperature i do 10 stupnjeva. Peking je oluja pogodila u subotu. Ulice glavnog grada prekrila je sitna prašina, a meteorološka služba upozorava kako je kvaliteta zraka jako štetna za zdravlje. Stanovnicima se savjetuje da nose zaštitne maske te da dobro zatvaraju vrata i prozore.

Pustinjske površine u Kini sada čine čak trećinu ukupnog teritorija zemlje zbog pretjeranog napasanja stoke, sječe šuma, širenja gradova i suša. Prema procjenama Kineske akademije znanosti broj pješčanih oluja se u zadnjih 50 godina povećao čak šest puta - na oko 20 godišnje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju