Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Razorena nuklearka u Černobilu dobit će novi štit za zaštitu od curenja radioaktivnog materijala, jer starome, koji je napravljen nakon katastrofe prije 25 godina, polako ističe rok trajanja.


Velik dio stare betonsko-čelične konstrukcije, kojom je začepljen reaktor nuklearke u Černobilu, erodirao je zbog zračenja i oštrih vremenskih uvjeta, a i životni vijek te konstrukcije procijenjen je na 30 godina.

Vezani članci Sergej Lavrov Rusija vraća pozlaćenu ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu, u pomoć pozvan i Interpol Slika nije dostupna Jedinstveno putovanje: Prođite kroz Černobil u videu od 360°

>> Černobil: Milijuni ljudi trpe zdravstvene posljedice

Novi 'pokrivač' za razorenu nuklearku u Černobilu dizajnirala je i izgradit će ga jedna francuska tvrtka. Radi se o čeličnoj konstrukciji širine 257 metara, dužine 164 metra i visine 110 metara i kojoj će rok trajanja biti 100 godina.

'Impresioniran sam inovativnom tehnologijom i nadam se da će njezina implementacija biti jednako uspješna', izjavio je glavni tajnik IAEA-e Amano Yukia za Reuters.

Vrijednost projekta procjenjuje se na 1,54 milijardi eura, a ukrajinska vlada obvezala se na dovršetak projekta prije isteka petogodišnjeg roka, no istaknuli su kako očekuju i pomoć međunarodne zajednice.