Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zvjerka teška gotovo tonu

VIDEO Oči u oči s četiri i pol metra dugom bijelom psinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina biologa u Floridi je na 15-ak minuta ulovila golemu ženku bijele psine koju su nazvali Lydia. Na zloglasnu su joj peraju instalirali senzore pomoću kojih će pratiti gdje se kreće.

Znanstvenici su u blizini obale američke savezne države Floride ulovili oko 900 kilograma tešku i gotovo četiri i pol metra dugu ženku morskog psa Lydiju. Riječ je o jednom od rijetkih primjeraka velike bijele psine, a Lydia je uhvaćena kako bi na nju pričvrstili elektroničke aparatiće pomoću kojih će je moći pratiti satelitskim sustavom u Zemljinoj orbiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napad iz dubine Dronovi snimili 50 morskih pasa: U dva dana izgrizli su pet ljudi, jednog muškarca i u plićaku Ilustracija Stigao do plićaka VIDEO Šokantni prizor s Floride: Morski pas pliva prema kupačima, ljudi vrište i bježe na obalu

Operaciju hvatanja usporedili su sa zaustavljanjem bolida Formule 1 kada mu u gotovo savršeno uigranoj operaciji u iznimno kratkom periodu mijenjaju gume i toče benzin.

>> VIDEO Nakon što je golim rukama otjerao morskog psa - dobio otkaz!

Tako je i Lydia na suhom bila relativno kratko, tek 15-ak minuta. Za to su joj vrijeme u ralje ugurali cijev s dovodom morske vode, oči su joj prekrili ovećim ručnikom, dok je ekipa biologa na zloglasnu peraju 'instalirala' senzore. Usput su joj izvadili i krv koja će im dobro doći u shvaćanju ove slabo istražene, a ujedno ugrožene vrste.

Svoj 15-minutni ulov smatraju 'povijesnim', s obzirom da je riječ o prvom takvom na jugistoku SAD-a. 'Još smo jednom otvorili prozor u život najmisterioznije vrste na planetu', rekao je za Scotsman vođa ekspedicije biolog Chris Fischer.

Uz Lydiju, dosad je senzorima opremljeno još 37 bijelih psina, a najveći od njih je također ženka, Mary Lee. Duga je gotovo pet metara, teška više od tonu i pol, a uhvaćena je prošlog rujna u blizini Cape Coda u Massachusettsu, u kojem je svojedobno Steven Spielberg snimao svoj kultni film 'Ralje'.

Biolozi su hvatanje Lydije snimali, a što su zabilježili pogledajte u priloženom videu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene