Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nasilne policijske metode šokirale svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Video snimka meksičkih policajaca koji trenitaju strogoću, pojavila se ovaj tjedan na internetu, u trenutku kada je Amerika poslala stotine milijuna dolara pomoći za borbu protiv droge, a meksička vlada traži načine kako poboljšati ljudska prava.

Video snimke pokazuju policajce u gradu Leonu, kako prisiljavaju jednog od svojih kolega da puže po izmetu dok su drugome u nos ubrizgali mineralnu vodu. Instruktor, čije se lice može vidjeti na snimci zadaje naredbe na engleskom. Carlos Tornero, šef lokalne policije, kaže da je instruktor iz jedne američke zaštitarske firme, međutim nije želio navesti koje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja Milijuni gledali potpunu pomrčinu Sunca milijuni gledali u nebo VELIKA GALERIJA Spektakularna potpuna pomrčina Sunca: "Jedan od najemotivnijih događaja koje čovjek može doživjeti"

'To nije ništa drugo nego trening za neke specifične situacije. No želim naglasiti da ne pokazujemo ljudima kako koristiti takve metode,' rekao je Tornero.

O video snimkama su prvo pisale lokalne novine, da bi zatim bile prikazane i na televiziji. Meksičke i druge međunarodne organizacije za ljudska prava izrazile su zabrinutost.

'Ovo je zaista zabrinjavajuće,' kaže Sergio Aguayo, osnivač neprofitne meksičke Akademije za ljudska prava. 'U prošlosti su takve stvari obično zataškavane ali sada ih apsolutno nije briga.'

U jednoj snimci vidi se čovjek zgrčen u bolovima kako kleči na izmetu. Instruktor, obučen u crno, davao je naredbe na engleskom jeziku.

'A sada ga prisilite da se valja po izmetu,' rekao je instruktor vježbenicima.

Čovjek, odjeven u maskirno odjelo, bačen je na izmet, međutim promašio ga je.

'Nije dobro, bacite ga opet,' rekao je instruktor.

'Ova kazna zaista djeluje,' čuje se kako govori jedan od vježbenika.

Stanovnici nekoliko meksičkih provincija optužili su vojnike za kršenje ljudskih prava, uključujući i silovanja te svojevoljnu upotrebu vatrenog oružja, tijekom akcija protiv narko-kartela. Aktivisti kažu da meksikanci rijetko kad prijavljuju kršenje ljudskih prava zbog straha od policijske odmazde.

Posljednjih mjeseci, problem kršenja ljudskih prava usporio je pregovore između SAD-a i Meksika o pomoći od 400 milijuna dolara kojom bi se financirala borba protiv droge.

'Prva stvar koju sam pomisio kada sam pogledao te snimke bila je ˝Hvala Bogu da je američki kongres uvjetovao neke stavke o ljudskim pravima,˝ ', kaže Jose Miguel Vivanco, direktor američke podružnice organizacije Human Rights Watch u Meksiku.

Vlasti su ipak pokrenule istragu protiv policajaca i metoda koje su prikazane na dotičnim video snimkama. No policijski službenici stali su u obranu svojih metoda.
Gradonačelnik Leona, Vicente Guerrero rekao je novinarima da policija treba agresivne metode kako bi se suprotstavila narko-kartelima koji su osumnjičeni za više od 1800 ubojstava samo ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene