Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog poremećaja klime

VIDEO NASA-in satelit primjetio neobične pojave: Dolazi nam El Niño?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Satelit Jason-2 nedavno je na Pacifiku primijetio neobične promjene koje iznimno podsjećaju na 1997. godinu...

Prema prognozama NASA-e, ove godine bi ipak moglo doći do novog El Niña, poremećaja klime koji nastaje zbog neuobičajenog zagrijavanja mora na površini Pacifika.

Pročitajte i ovo Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 3 Napeta situacija Uzbuna zbog kineske rakete, građanima stigla poruka na mobitel: "Pripazite na svoju sigurnost!" Slika nije dostupna Prvi komercijalni satelit VIDEO Snimka iz svemira koja će promijeniti svijet!

Naime, NASA-in satelit, kao i satelit Francuske svemirske agencije, Jason-2, svakih deset dana vrše mjerenja na svim svjetskim oceanima, a ti podaci su ključni su za globalne prognoze vremena, upravo zbog činjenice da oceani čine više od 70 posto našeg planeta.

FOTO NASA iz svemira snimila poplavljena pdručja

Kako tvrde u NASA-i, satelit Jason-2 nedavno je na Pacifiku primijetio neobične promjene koje iznimno podsjećaju na 1997. godinu, godinu kada je harao El Niño koji je sve do svibnja 1998. samo u SAD-u odnio 189 ljudskih života.

Bill Patzert, NASA-in klimatolog uvjeren je u to da se formirala kombinacija razine mora i temperatura koja ga podsjeća na Pacifik na proljeće 1997. godine. Jason-2 zapazio je niz Kelvinovih valova, za koje se pretpostavlja da su vjesnici El Niña. Upravo ti težinski valovi uvjetovani prisustvom obale, sada putuju po Tihom oceanu od Australije do Južne Amerike.

'Ne možemo sa sigurnošću reći da će se El Niño razviti u 2014. godini, niti tvrditi koliko će velik biti, ali podaci satelita Jason-2 podupiru prognozu za El Niño koju je prošlog mjeseca izdala NOAA (američki ured za oceane i atmosferu)', rekao je Patzert.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene