Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Satelit Jason-2 nedavno je na Pacifiku primijetio neobične promjene koje iznimno podsjećaju na 1997. godinu...


Prema prognozama NASA-e, ove godine bi ipak moglo doći do novog El Niña, poremećaja klime koji nastaje zbog neuobičajenog zagrijavanja mora na površini Pacifika.

Vezani članci Rasjedi u Budaševu - 6 Ekskluzivne snimke iz zraka: Ogromni rasjedi nastali nakon potresa uznemirili mještane Budaševa kod Siska Slika nije dostupna Otkrivene nove masovne grobnice u Sudanu

Naime, NASA-in satelit, kao i satelit Francuske svemirske agencije, Jason-2, svakih deset dana vrše mjerenja na svim svjetskim oceanima, a ti podaci su ključni su za globalne prognoze vremena, upravo zbog činjenice da oceani čine više od 70 posto našeg planeta.

FOTO NASA iz svemira snimila poplavljena pdručja

Kako tvrde u NASA-i, satelit Jason-2 nedavno je na Pacifiku primijetio neobične promjene koje iznimno podsjećaju na 1997. godinu, godinu kada je harao El Niño koji je sve do svibnja 1998. samo u SAD-u odnio 189 ljudskih života.

Bill Patzert, NASA-in klimatolog uvjeren je u to da se formirala kombinacija razine mora i temperatura koja ga podsjeća na Pacifik na proljeće 1997. godine. Jason-2 zapazio je niz Kelvinovih valova, za koje se pretpostavlja da su vjesnici El Niña. Upravo ti težinski valovi uvjetovani prisustvom obale, sada putuju po Tihom oceanu od Australije do Južne Amerike.

'Ne možemo sa sigurnošću reći da će se El Niño razviti u 2014. godini, niti tvrditi koliko će velik biti, ali podaci satelita Jason-2 podupiru prognozu za El Niño koju je prošlog mjeseca izdala NOAA (američki ured za oceane i atmosferu)', rekao je Patzert.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju