Poznata je činjenica da Venecija, u prosjeku, tone za 1 cm godišnje. Kako bi se spasila njena kulturna baština i povijesna vrijednost, testiran je sustav za obranu grada od poplava.


U Veneciji je provedeno prvo testiranje sustava za obranu od poplava MOSE (Modulo Sperimentale Elettromeccanico) vrijednog nekoliko milijardi eura. Radi se o sustavu koji funkcionira na principu 78 hidrauličkih 'vrata' koji teže između 215 i 320 tona, a koji će biti postavljeni na morskom dnu između tri otočića - Lida, Malamocca i Chioggia, prenosi Reuters.

Vezani članci Australija, poplave Tisuće stanovnika u unutrašnjosti Australije napuštaju domove zbog opasnosti od poplava Slika nije dostupna Opasnost prijetila gradu koji mnogi nazivaju svjetskim čudom, vlasti prvi put pokrenule kontroverzni sustav vrijedan milijarde eura

Kada neće postojati opasnost vrata će mirovati na morskom dnu i bit će ispunjena vodom, no čim plima podigne razinu mora za 1,1 metar u vrata će se ispuniti zrakom pod pritiskom što će ih podići te će ona tako štititi Veneciju od poplave ne dozvoljavajući moru da se prelije u lagunu ispred ovog talijanskog turističkog i povijesnog dragulja.

>> VIDEO: Potop u Veneciji, na Trgu Svetog Marka više od pola metra vode

'Venecija je poplavljena čim se razina mora podigne za 80 cm stoga, da bismo zaštitili grad, morali bismo zatvarati lagunu 45-50 puta na godinu što bi bilo previše za pomorski promet, ali i za okoliš. Zbog toga je donesena politička odluka da se laguna zatvara kad se razina mora digne za 1,1 metar što je otprilike 5-7 puta godišnje', rekao je direktor projekta MOSE, Hermes Redi.

Autori projekta kažu kako će MOSE štititi grad i u slučaju plimnog vala visine do 3 metra, ali i u slučaju podizanja razine mora u sljedećih nekoliko desetljeća. Sustav za obranu Venecije od poplave gradi se još od 1966. godine kada je plimni val pomeo veći dio grada, no odgađan je desetljećima zbog rasprava o njegovoj učinkovitosti, dizajnu, utjecaju na okoliš i, dakako, financijskom aspektu.

MOSE je sada pri kraju, preostalo je izgraditi još 20 % projekta, no njegovi kritičari kažu kako će imati poguban utjecaj na eko sustav lagune te da će biti preskup za održavanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju