'Svake godine more odnese u prosjeku jedan do dva metra obale', rekla je Isabel Niang iz Senegala govoreći o jednom od najvećih problema svoje zemlje zbog kojih stanovnici uz obalu napuštaju svoje domove.


Devastirajući učinci klimatskih promjena uvelike su vidljivi u senegalskom selu Popenguine uz obalu, svega 40 kilometara udaljenom od glavnog grada Dakra, prenosi AP. More se toliko približilo kućama da im je uništilo zidove, a mještani su se odselili jer u njima više ne mogu živjeti. Lokalni ribar, 41-godišnji Ibrahim Ndione ispričao je rekao kako je nekada igrao nogomet na mjestu gdje se sada nalazi more.

'Sada je more uzelo sve', rekao je ribar u očaju dok senegalski stručnjaci za okoliš traže dugoročno rješenje ovog problema. Tvrde da osim globalnog odgovora na klimatske promjene i njegove efekte Senegal nema zavidnu budućnosti. Profesorica Isabel Niana, stručnjakinja za eroziju obale kaže da je promjena klime kriva za devastiranje najranjivijih područja koja brzo nestaju.

Vezani članci Morski pas - 3 Ušli u plićak, a kad tamo dva metra dugi modrulj. Stručnjak iz pulskog akvarija objašnjava jesu li morski psi opasni ili samo na lošem glasu Slika nije dostupna VIDEO: 713 golih protiv klimatskih promjena

U selu Mbao vlada je izgradila zid kako bi zaštitila selo koje je nekad od mora bilo udaljeno cijeli kilometar. 'Zid neće zaustaviti more, potrebno nam je globalno rješenje', rekao je Aly Haidar, predsjednik nevladine udruge Ocean Dakar. Razina mora je jedna od ključnih tema o kojima će se razgovarati na znanstvenom kongresu u Kopenhagenu ovaj tjedan. Raspravljat će se o njezinim destruktivnim efektima koji su posebno vidljivi na senegalskoj obali. Stručnjaci očekuju loše vijesti dok analiziraju posljednje podatke o globalnom zatopljenju. Zadaća trodnevne konferencije je ažurirati UN-ove podatke o klimatskim promjenama stare dvije godine. Zaključci konferencije bit će predstavljeni političarima na međunarodnom summitu u Kopenhagenu u prosincu.