Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krv na ulicama Bengazija

Avion za radnike Montmontaže nije dobio dozvolu za slijetanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok hrvatski radnici u Libiji čekaju evakuaciju prosvjedi u toj zemlji se šire, a pojačavaju se i prosvjedi između vojske i Gadafijeve garde.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun je potvrdio za Dnevnik.hr da je Montmontaža zatražila evakuaciju svojih 13 radnika iz Libije. Montmontaža je čak htjela poslati avion, ali nema dozvolu za slijetanje. Radnici su u kontaktu s hrvatskim veleposlanstvom te je Dragun poručio da traže najsigurnije rješenje te će ih pokušati prebaciti barem do Istanbula.

U Libiji je ukupno gotovo 500 Hrvata. 400 ih radi u našim tvrtkama, 90 ih tamo živi, a desetak ih radi u stranim tvrtkama.

Prosvjednici zapalili nekoliko vladinih zgrada

U novim sukobima između protuvladinih prosvjednika i snaga sigurnosti u Libiji u nedjelju je ubijeno još najmanje 50 osoba, dok neki očevici tvrde da se jedna vojna postrojba u Bengaziju pobunila i sukobila s pripadnicima garde lojalne libijskom čelniku Moameru Gadafiju, prenose mediji. Broj mrtvih popeo se na 173, a strahuje se da će se značajno povećati.

>> Gadafijeva vojska upala na pokop i ubila 15 ljudi

>> Amnesty: U Libiji ubijeno najmanje 46 ljudi

Prosvjednici su u nedjelju navečer zapalili sjedište jedne televizijske i radijske postaje u Tripoliju, a uništene su i neke policijske postaje i uredi revolucionarnih odbora, prenosi agencija France presse informacije svjedoka koji im se telefonom javio iz glavnog grada Libije.

Televiziju Al-Džamahiriju 2 i radio Al-Šababiu pokrenuo je 2008. sin libijskog vođe, Said Al-Islam Gadafi, a zatim su nacionalizirane. Nekoliko zgrada u kojima se nalaze državne institucije su zapaljene u nedjelju navečer u stambenim četvrtima blizu Zelenog trga u središtu grada gdje su se vodili oštri sukobi pobornika i protivnika režima.

Seif al-Islam Gadafi je u 40-minutnom televizijskom intervjuu izjavio kako bi pad režima doveo do siromaštva i građanskog rata.

Svi medijski izvještaji iz Libije pozivaju se na izjave svjedoka, ali njih je teško neovisno provjeriti jer libijski režim stranim novinarima ne dopušta ulazak u Libiju, a domaćim izvjestiteljima brani putovanje u područje Bengazija. Svjedoci tvrde da se na prosvjednike puca iz snajpera, iz strojnica, pa čak i da ih se gađa granatama. Neki kažu da je grad potpuno izvan kontrole.

Sve informacije iz Libije dolaze isključivo preko internetskih socijalnih mreža dok državna televizija prikazuje samo snimke štete koju su učinili prosvjednici.

 

Libijska vlada nije objavila nikakve podatke o žrtvama, niti se na bilo koji način oglasila oko prosvjeda.

Nasilje se uglavnom koncentriralo na područje oko Bengazija, oko 1000 kilometara istočno od Tripolija, gdje je podrška libijskom čelniku Moameru Gadafiju tradicionalno slabija. Na Zelenom trgu u Tripoliju nekoliko stotina ljudi u subotu se okupilo u znak podrške libijskom vođi.

Politolog Vlatko Cvrtila je za Dnevnik Nove TV rekao da ono što razlikuje sadašnju od prethodnih situacija jest to da je režim odgovorio poprilično okrutno, da je učinio sve da se prosvjedi ne prošire na zapad prema Tripoliju i da je režim nakon nekoliko dana prosvjeda potpuno stabilan. 'U Libiji je sigurnosni sustav izuzetno jak i on je jedan jamac da se režim neće tako nasilno ili brzo promijeniti kao što se dogodilo u drugim državama. U pozadini nereda vodi se borba za Gadafijevim nasljeđem i to između njegovih sinova koji bi trebali preuzeti vlast nakon što veliki vođa ode sa scene. I tu se vodi bitka između nešto liberalnijih krugova i onih koji su vezani uz staru gardu i stare načine djelovanja', uvjeren je politolog Vlatko Cvrtila. (Hina/E.F.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene