Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razbijen lanac

VIDEO: Klinika na Kosovu plaćala do 15 tisuća eura za ljudske organe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedmero ljudi, među kojima su liječnici te djelatnik u ministarstvu zdravstva u Kosovu uhićeni su zbog sumnji u preprodaju organa.

Skupina je, kako je priopćila policija, optužena za preprodaju ljudskih organa, organizirani zločin te zloupotrebu položaja. Dvojica liječnika, među kojima je i jedan kirurg suočili su se s dodatnim optužbama za bavljenje medicinom na nezakonit način.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

Kako javlja AP, skupina je krijumčarila ljude u Kosovo da bi im potom uzimala organe koje su dalje transplantirali drugim osobama. U policijskom priopćenju stoji kako je 2008. godine oko 20-ak stranaca bilo 'namamljeno lažnim obećanjima o plaćanju organa. Riječ je naime o ljudima iz Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske koji su u svojim državama živjeli u očajnim uvjetima. Za pojedini organ klinika Medicus im je jamčila do 14,5 tisuća eura, dok su primatelji tih organa morali 'iskeširati' od 80 do 100 tisuća eura.

>> Organe za transplantaciju uzimaju od osuđenika

Među uhićenima je pet Kosovara, liječnik iz Turske te državljanin Izraela,a obojica su već bila na listi traženih u Interpolu, i to zbog krijumčarenja ljudi i organa.

Tijekom 2008. istražitelji su zatvorili privatnu kliniku Medicus u Prištini gdje je jedan od uhićenih liječnika radio kao kirurg. Sumnja je krenula kada je Turčin, pri povratku u domovinu, došao na aerodrom u Prištini te priznao kako je došao u zemlju donirati bubreg i to na poziv privatne klinike. Njegov bubreg je završio kod jednog Izraelca kojeg je policija pri raciji klinike pronašla na oporavku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene