Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sedmero ljudi, među kojima su liječnici te djelatnik u ministarstvu zdravstva u Kosovu uhićeni su zbog sumnji u preprodaju organa.


Skupina je, kako je priopćila policija, optužena za preprodaju ljudskih organa, organizirani zločin te zloupotrebu položaja. Dvojica liječnika, među kojima je i jedan kirurg suočili su se s dodatnim optužbama za bavljenje medicinom na nezakonit način.

Vezani članci Albin Kurti Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora na Kosovu: Samoopredjeljenje Albina Kurtija ostvarilo premoćnu pobjedu Slika nije dostupna VIDEO 'Srbe su na Kosovu mučili i vadili im organe dok su još bili živi'

Kako javlja AP, skupina je krijumčarila ljude u Kosovo da bi im potom uzimala organe koje su dalje transplantirali drugim osobama. U policijskom priopćenju stoji kako je 2008. godine oko 20-ak stranaca bilo 'namamljeno lažnim obećanjima o plaćanju organa. Riječ je naime o ljudima iz Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske koji su u svojim državama živjeli u očajnim uvjetima. Za pojedini organ klinika Medicus im je jamčila do 14,5 tisuća eura, dok su primatelji tih organa morali 'iskeširati' od 80 do 100 tisuća eura.

>> Organe za transplantaciju uzimaju od osuđenika

Među uhićenima je pet Kosovara, liječnik iz Turske te državljanin Izraela,a obojica su već bila na listi traženih u Interpolu, i to zbog krijumčarenja ljudi i organa.

Tijekom 2008. istražitelji su zatvorili privatnu kliniku Medicus u Prištini gdje je jedan od uhićenih liječnika radio kao kirurg. Sumnja je krenula kada je Turčin, pri povratku u domovinu, došao na aerodrom u Prištini te priznao kako je došao u zemlju donirati bubreg i to na poziv privatne klinike. Njegov bubreg je završio kod jednog Izraelca kojeg je policija pri raciji klinike pronašla na oporavku.