Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski vojni sud izrekao je u nedjelju uvjetne zatvorske kazne dvojici bivših vojnika koji su tijekom rata u Pojasu Gaze prisilili palestinskog dječaka da traži eksplozivne zamke, rekla je vojska.


Odluka suda znači da će bivši vojnici, koji su prošlog mjeseca osuđeni za ugrožavanje života i neprikladno ponašanje, biti slobodni ali da će u slučaju da počine drugi zločin odslužiti kaznu zatvora od najmanje tri mjeseca. Također su, kao pričuvni dočasnici, degradirani po činu.

Vezani članci Darko Radman Zadarski pedijatar osuđen na godinu dana zatvora zbog smrti šestogodišnjaka Slika nije dostupna Odbijen prijedlog optužnice protiv nizozemskih zapovjednika zbog masakra u Srebrenici

>> Izraelski vojnici koristili dječaka kao ljudski štit

Tijekom izraelske kopnene ofenzive protiv gerilaca Hamasa 15. siječnja 2009. dva vojnika su sudjelovala u upadu u jednu stambenu zgradu u četvrti Tel Al-Hawa u Gazi. Nakon što su okupili stanare oni su, po iskazima svjedoka, devetogodišnjem Majedu Rabahu naredili da provjeri ima li u torbama sakrivenog eksploziva, kaže se u presudi.

Kada Rabah nije uspio otvoriti jednu torbu vojnici su ga povukli i pucali na torbu ugrožavajući sve nazočne, stoji u presudi. Dječak je kasnije obitelji vraćen neozlijeđen a u presudi se ne spominje jesu li nađene eksplozivne zamke. (Hina)