Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski vojni sud izrekao je u nedjelju uvjetne zatvorske kazne dvojici bivših vojnika koji su tijekom rata u Pojasu Gaze prisilili palestinskog dječaka da traži eksplozivne zamke, rekla je vojska.


Odluka suda znači da će bivši vojnici, koji su prošlog mjeseca osuđeni za ugrožavanje života i neprikladno ponašanje, biti slobodni ali da će u slučaju da počine drugi zločin odslužiti kaznu zatvora od najmanje tri mjeseca. Također su, kao pričuvni dočasnici, degradirani po činu.

Vezani članci Ninoslav Jovanović Otimao djevojčice i šišao žrtve: Malčanski berberin osuđen na doživotni zatvor Branislav Smiljanić i Sena Krupić Udovica osječkog glumca kojeg je usmrtio mladić: "Zahtjev za smanjenje kazne pokazuje da on ne razumije kakvo je zlo učinio"

>> Izraelski vojnici koristili dječaka kao ljudski štit

Tijekom izraelske kopnene ofenzive protiv gerilaca Hamasa 15. siječnja 2009. dva vojnika su sudjelovala u upadu u jednu stambenu zgradu u četvrti Tel Al-Hawa u Gazi. Nakon što su okupili stanare oni su, po iskazima svjedoka, devetogodišnjem Majedu Rabahu naredili da provjeri ima li u torbama sakrivenog eksploziva, kaže se u presudi.

Kada Rabah nije uspio otvoriti jednu torbu vojnici su ga povukli i pucali na torbu ugrožavajući sve nazočne, stoji u presudi. Dječak je kasnije obitelji vraćen neozlijeđen a u presudi se ne spominje jesu li nađene eksplozivne zamke. (Hina)